PPA lehel saab taotleda korduvat välismaalase passi ja elamisloakaarti

uudised.ee

Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) iseteeninduses on nüüd võimalik lisaks ID-kaardile ja Eesti kodaniku passile taotleda ka korduvat välismaalase passi ja elamisloakaarti, vahendab BNS.

"Kutsume kõiki kliente üles iseteenindust kasutama. Klientide huve silmas pidades on taotluskeskkond eesti, vene ja inglise keeles," ütles PPA identiteedi ja staatuste büroo valdkonna koordineerija Marit Abram.

Dokumendi taotlemisel iseteeninduses on suurem osa ankeedist eeltäidetud. „Seega on kliendil vaja vaid oma andmed üle kontrollida, valida sobiv dokumendi väljastuskoht ja lisada dokumendifoto, mis ei oleks vanem kui kuus kuud,“ rääkis ta.

Iseteeninduse kasutamine aitab aega kokku hoida – taotledes dokumenti internetis peab PPA teenindusse tulema vaid valminud dokumendile järele. „Soovitame selleks eelnevalt aeg broneerida, niimoodi ei pea klient teeninduses kaua viibima,“ ütles Abram.

Elamisloakaardi taotlemiseks on kohustuslikud sõrmejäljed. Kui PPA andmebaasis olevad sõrmejäljed on antud vähem kui kuus aastat tagasi, saab taotlust esitada iseteeninduses. „Kui kehtivaid sõrmejälgi pole, saab uued sõrmejäljed anda ja uue pildi teha tasuta teeninduses kohapeal. Seejärel saab taotluse hiljem kodus endale mugaval ajal iseteeninduses esitada,“ rääkis Abram.

Tähtajalise elamisloa puhul on korduva dokumendi taotlemiseks vajalik kehtiv elamisluba. Kui tähtajaline elamisluba on aegunud, peab uut elamisluba taotlema PPA teeninduses vaid eelbroneeritud ajal. Tavajärjekorras ei ole võimalik uut tähtajalist elamisluba taotleda.

Pikaajalise elaniku elamisloa omanik saab uut dokumenti taotleda ka juhul, kui varasem dokument on aegunud, sisenedes iseteeninduskeskkonda mobiil-ID, Smart-ID või internetipanga abil.

Eesti kodaniku ID-kaarti saab iseteeninduses taotleda 2017. aasta juunist, 2019. aasta augustis lisandus ka passi taotlemise võimalus. Eest Vabariigi kodaniku dokumentide taotlustest esitatakse iseteeninduses umbes 30 protsenti. 

Kommentaarid puuduvad