Liisa Oviir elatisraha võlgnikest: mõlema vanema kohustus on tagada oma lapsele maksimaalne start elus

Duubel

Eestis on ligi 13 000 last, kellele üks vanem on elatisraha võlgu. Kas süüdi on isad või on viga hoopis süsteemis, mis nõuab lahus elavalt lapsevanemalt liiga suuri summasid? "Duubli" stuudios on tööalaselt tihti pereteemadega kokkupuutuv jurist Liisa Oviir. 

Liisa Oviiri hinnangul on elatise maksmisega tõepoolest probleeme. "Kuid kõige suurem mure on tegelikult see, et praegu minnakse suhteliselt kergekäeliselt lahku. Selle tulemus on, et paljudel puhkudel üks vanem, enamasti isa, kaob selle lapse elust täiesti."

Oviir rõhutab, et peale lahkuminekut kohtub oma lapsega regulaarselt vaid iga kümnes vanem. Kui kaob suhtlus, kaob paratamatult ka lähedussuhe ning siis tekivad kõik muud probleemid. 

"Miinimumelatis on tõesti tõusnud ebaproportsionaalselt kiiresti võrreldes keskmise palgaga. Samas, kas diskussioon peaks keskenduma miinimumelatisele?" küsib ta.

"Ma arvan, et see ei ole õiglane, kui üks vanem peab välja käima summa, mis ei vasta tema võimetele, aga kindlasti ei ole ka õiglane see, et väga paljud lapsed jäävad ilma teise vanema toest isegi siis, kui kohtuotsus on väljamõistetud."

Diskussiooni kese sel hetkel kui kaks vanemat on otsustanud lahku minna, nihkub sageli ära laste huvidelt liikudes pigem omavahelisele võimuvõitlusele.

Täispikka intervjuud vaata videoloost.
 

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11001304[/embed]

Kommentaarid puuduvad