Esmaspäeval mälestatakse Porkuni lahingus langenuid

uudised.ee

Esmaspäeval, 21. septembril möödub Porkuni vennatapulahingust 76 aastat. Väike-Maarja ja Tapa vallavalitsuse eestvedamisel korraldatakse mälestusteenistused Väike-Maarja vanal kalmistul, Loksa mälestusmärgi ja Vistla memoriaali juures.

Keskpäeval kogunetakse Väike-Maarja vanale kalmistule, kus avatakse mälestustahvel Porkuni lahingus langenud kahele tundmatule sõdurile ja Andres Hansschmidtile.

Loksa mälestusmärgi juures asetatakse lillepärjad ja mälestatakse lahingus langenuid kell üks. 

Tund aega hiljem algab Vistla memoriaali juures mälestusteenistus. Teenistusi peab kaplan Peeter Paenurm ja esineb vaskpilliansambel Tuulisbrass. Vaadata saab relvanäitust ja esitletakse uut Hanno Ojalo ja Ranno Sõnumi raamatut „Avinurme lahing".

Porkuni lahing oli Teise maailmasõja sõjategevuses Eestis lahing Nõukogude Liidu 249. Eesti Laskurdiviisi ja eesti üksuste vahel vaba läbipääsu pärast Porkunist Tamsallu, Loksa-Porkuni-Sauevälja kolmnurgas.

Porkuni lahing toimus 21. septembril 1944 Porkuni järve ja Tamsalu raudteejaama vahelisel alal osana Teisest maailmasõjast. Lahing oli Saksa vormis eestlaste ja 8. Eesti Laskurkorpuse vahelistest võitlustest veriseim.

Kommentaarid puuduvad