Ööl vastu laupäeva algab Eesti eestvedamisel Maailmakoristuspäev

uudised.ee

Eesti aja järgi laupäeva südaööl juhatavad eestlaste algatatud globaalse Maailmakoristuspäeva sisse Vaikses ookeanis asuvad Fidži saared - suurima üleilmse kodanikualgatuse kõne- ja meediakeskus asub tänavu Tallinna südalinnas linnavalitsuse esitluskeskuses, vahendab BNS.

Tallinnas töötab kõne- ja meediakeskuses vahetustega ligi 50 inimest ning laupäeva hommikust alates on igal täistunnil World Cleanup Day sotsiaalmeedias eetris ingliskeelsed saated, mida veab Iiri rahvustelevisiooni ja BBC Worldwide raadiokanali saatejuht Colm Flynn. Mitukümmend vabatahtlikku toetavad staapi kodukontorist. 

“Maailmakoristuspäeva lõplik toimumine selgus alles mõni kuu tagasi, kui eelmisel aastal osa võtnud riigid jõudsid otsusele, et maailmal on Maailmakoristust vaja ka sel keerulisel aastal,” rääkis mittetulundusühingu Let’s Do it World president Heidi Solba. “Selleks, et tulla toime eri takistustega ja olukorra võimaliku halvenemisega, töötati kibekiiresti välja eri koristusformaadid. Otsustasime, et grupikoristustele lisaks kutsume prügi koristama ka individuaalselt, näiteks prügijooksu tehes, ja mitmed rahvusvahelised ettevõtted on valinud hoopis digikoristuse,” selgitas Solba. 

Maailmakoristust korraldava MTÜ tegevjuht Anneli Ohvril tõdes, et tänavu tuleb varasemast rohkem tähelepanu pöörata koristajate heaolule. “Oleme kõigile osalejatele südamele pannud, et grupiga koristades tuleb austada sotsiaalse distantseerumise nõudeid. Avalikus ruumis on nõutud mask ja kindad. Lisaks tuleb järgida kohaliku terviseameti või omavalitsuse reegleid ja juhiseid. Näitame maailmale, et oleme koos ka siis, kui reeglid on kangemad kui muidu,” julgustas Ohvril.

Seejuures tundis ta heameelt, et üksi koristamine pole inimestele võõras. “Eriti hästi sobib selleks sigaretikonide noppimine, mis tänu Eesti edule eelmisel aastal on fookuses kogu maailmas.”

Eesti koristuse juht Mart Normet prognoosib, et Eestis tuleb sel aastal välja rekordiliselt palju inimesi. “Eriti hea meel on lasteaedade ja koolide rohkearvulise osavõtu üle. See annab lootust,” rõõmustas Normet.

Ühepäevasest üleilmsest aktsioonist võtab osa vähemalt 150 riiki. Solba sõnutsi on inimeste arvu aga raske ennustada. Kuna olukord muutub iga päevaga, selgub täpne number pühapäevaks. Mullu osales koristuspäeval 21,2 miljonit inimest 180 riigist. Suurima osalejatearvuga riik oli Indoneesia, kus käis väljas 9,8 miljonit inimest. Protsentuaalselt oli esirinnas Kõrgõzstan, kus koristuspäeval osales koguni kümme protsenti elanikkonnast. 

Maailmakoristus kulgeb alates laupäeva südaööst Fidži saartelt “rohelise lainena” üle maailma ja lõpeb Eesti aja järgi pühapäeva hommikul kell kaks Hawaiil. 

Kommentaarid puuduvad