USA maastikupõlengute suits võib mõjutada Eesti õhukvaliteeti

uudised.ee

Keskkonnaagentuuri teatel liigub Ameerika Ühendriikide läänerannikul möllavate suurte tulekahjude suits üle Atlandi ookeani Põhja-Euroopa suunas ning võib lähipäevadel jõuda ka Eestisse siinset õhukvaliteeti mõjutama, vahendab BNS.

Meie suunas liikuvast suitsupilvest annavad tunnistust ilmaprognoosides kasutatavad Copernicuse atmosfääri seireteenistuse satelliidipildid, teatas pressiesindaja reedel BNS-ile. Teadaolevalt on juba pea kuu aega kestnud hiigeltulekahjude tulemusel eraldunud atmosfääri muuhulgas rohkem kui 30 miljonit tonni süsinikdioksiidi. Tulekahjud paiskavad atmosfääri nii palju saastet, et suitsupilvi võib kohata isegi enam kui 8000 kilomeetri kaugusel.

"Maastikupõlengutest eraldub peamiselt CO2 ja veeaur. Lisaks tekivad osakesed, süsinikoksiidid, lenduvad orgaanilised ühendid, lämmastiku-, väävli- ja teised ühendid. Maastikupõlengutest tulenev saaste sõltub tulekahju kestusest ja intensiivsusest, põlenud ala kogupindalast ning põlenud taimede liigist ja kogusest. Hetkel Californias toimuvate maastikupõlengute puhul on CO2 heide hinnanguliselt juba praegu suurem kui elektrijaamadest pärinev heitkogus,“ rääkis Keskkonnaagentuuri andmehalduspetsialist Elo Mandel.

Mandeli sõnul võib saaste olenevalt ilmast ja hajumistingimusest kanduda tegelikust tulekahju kohast väga kaugele. Osakesed on ohtlikud meie tervisele, põhjustades kopsu ja südame veresoonkonnahaigusi. Samuti mõjutavad saasteained atmosfääris pilvede kujunemist ning sademete tekkimist. Teadaolevalt on suur osa USA lääneranniku massiivsetest maastikupõlengutest saanud alguse välgulöökidest, mis on hea näide sellest, kuidas ilmastikunähtused on põhjustanud õhusaaste allikate tekke.

Praeguste õhuseirevaatluste tulemusel pole Eestis mingeid ohtu tekitavaid ilminguid täheldatud. Reaalaja andmeid on võimalik jälgida kahest allikast-  Eesti andmed on nähtavat aadressil http://ohuseire.ee/ , Euroopa andmeid saab jälgida aadressil https://aqicn.org/map/europe#@g/56.9662/20.7642/5z .

Keskkonnaagentuur kasutab kaugseiret ning antud juhul on agentuur tegelenud  CAMSi (Copernicus Athmosphere Monitoring Service) mudelite prognoosi jälgimisega. Esialgse prognoosi järgi võivad tõusta CO kontsentratsioonid esmaspäevaks.

Kommentaarid puuduvad