Täna
30. okt
8...11
4...9
Homme
31. okt
5...10
0...8

Eesti

Rauma laevatehases Soomes toimus Tallinki süstiklaeva MyStari kiilupanek

Foto: Sammeli Korhonen/Rauma Marine Constructions/Tallink Grupp
11:01 19. september 2020
Autor: uudised.ee

18. septembril toimus Soomes Rauma laevatehases Tallink Grupi uue süstiklaeva MyStari kiilupanek. 

Keskkonnasõbraliku süstiklaeva MyStari ehitus algas Rauma laevatehases (Rauma Marine Constructions, RMC) käesoleva aasta kevadel, 6. aprillil, ning laeva valmimine  on planeeritud 2022. aasta jaanuarikuusse. Pärast laeva üleandmist Tallink Grupile asub MyStar teenindama Tallinki Tallinna-Helsingi liini.

MyStar, mis kasutab peamise kütusena veeldatud maagaasi, on varustatud tipptehnoloogia ja innovatsiooniliste lahendustega pardal ning vastab kõikidele praegustele ja teadaolevatele tulevastele emissiooninõuetele, on Tallink Grupi jaoks oluline samm kestlikkuse ja keskkonnahoiu tõhustamisel.

Kiilupanek on laevaehituses oluline verstapost, mida peetakse sageli ka laeva sünnihetkeks. Kiilupaneku käigus asetati esimene, umbes 270 tonni kaaluv MyStari kiiluplokk Rauma laevatehase kuivdokki. Traditsiooniliselt asetati tseremoonia käigus laeva kiilu alla õnnetoovad mündid, mis MyStari puhul on nii Eesti kui ka Soome euromündid.

”Praegu on eriti oluline keskenduda üheaegselt nii lähitulevikule kui ka pikemale perspektiivile, ning edasi töötada võtmeprojektidega, mis kindlustavad, et laevandusvaldkond oleks tulevikus rohelisem, tõhusam ja oma tegevuses üha kestlikum,” ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

”Eriliselt uhke tunne ja heameel on ka selle üle, et MyStari projektiga on meil võimalus toetada mainekat Soome laevaehituse traditsiooni. Täna, rohkem kui eales varem, on meie jaoks tähtis, et saame oma laevu ehitada kodule lähemal Soomes, ning sellisel moel aidata kaasa töökohtade säilimisele Soomes ja Eestis, hoida alal Soome ajaloolist laevaehituse tööstusharu ning panustada ja toetada Läänemere regiooni majandust laiemalt,” ütles Nõgene.

Rauma laevatehase (RMC) juhatuse esimees Jyrki Heinimaa sõnul kulgeb uue laeva ehitus jõudsalt.

“Vaatamata pingelisele majandusolukorrale ja üleilmsele koroonaviiruse pandeemiale on meil hea meel, et MyStari ehitus edeneb Raumal plaanipäraselt ja ehitusprojekti maht tagab üle 1500 inimtööaastaühiku tööd Rauma laevatehasele,” selgitas Heinimaa.

“MyStari seadmete tarne sujub kavapäraselt. Suvekuudel katsetasime ka laeva peamasinaid, ning generaatorite katsetused  jõuavad lõpule käesoleval sügisel. Kuigi lõplik pandeemiaolukorra mõju laevatehasele ei ole veel selge, oleme kindlad, et ehitus kulgeb plaanipäraselt tänu tehases kehtestatud tervise- ja ohutusmeetmetele,” lisas Heinimaa.

Raumas valmiva MyStari kütuseefektiivsust toetavad nii kaldaelektriseadmed kui ka Tallinna Tehnikaülikooliga (TalTech) arendatavad uuenduslikud Targa Autoteki lahendused, mis kiirendavad laadimist ja lossimist ning ühilduvad juba täna kasutusel oleva Targa Sadama lahendusega Tallinna Sadamas.

Pärasy kiilupanekut on laeva valmimise järgmine suur verstapost laeva veestamine 2021. aasta suvel, mille käigus leiab aset ühtlasi ka laeva ristimine.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!