Pereterapeut: paarid jõuavad teraapiasse seitsmeaastase hilinemisega

uudised.ee

Isamaa perede ühenduse avaürituse paneeldiskussioonil ütles pereterapeut Kaia, et kuldreeglina jõuavad paarid teraapiasse seitse aastat liiga hilja, siis kui probleemid on juba väga suured ja lahutus käeulatuses.

"Paljud inimesed, kes jõuavad teraapiasse, ei tule oma täiskasvanueluga toime, sest pärinevad katkistest peredest," ütles Kapsta-Forrester. "Sageli on neil endal teismelised lapsed, kes omakorda ei taha enam üldse lapsi saada. Kui normaliseerime katkiseid peresid kui ainuvõimalikke suhteid, siis on aina vähem ja vähem inimesi valmis saama lapsi. Ühiskonnas tuleb juba ennetavalt tõsta suhteteadlikkust ja õpetada noortele, kuidas suhted toimivad. Pere- ja paarisuhteteemad tuleb avalikus ruumis tõsta nii-öelda roosadelt lehekülgedelt tunduvalt olulisemate teemade alla."

Ka siseministeeriumi rahvastiku- ja perepoliitika nõuniku Gerli Lehe kogemus näitab seda, et vanemad ei julge minna abi ega nõu küsima.

"Kui suur vald ütleb, et nad saavad pakkuda suhtekoolitust ainult paarikümnele inimesele, siis see pole õige," ütles Lehe. "Kõigil on tõuse ja mõõnu, suhtest ei tasu alati kohe ära jalutada, tuleb proovida haarata viimasest õlekõrrest, uurida kas või perearsti käest, kuhu suhteprobleemide puhul pöörduda. Inimesi raputab lahkuminek – kui kolm-neli korda minna järjest lahku, siis iga kord see lõhub inimest. Tasub olemasolevas suhtes pigem pingutusi teha."

Paneeldiskussioonil osalesid riigikogu liige Priit Sibul, sihtasutuse Väärtustades Elu juhatuse esimees Kaia Kapsta-Forrester, naisteühenduste ümarlaua eestseisuse liige Eha Reitelmann, riigikogu liige Üllar Saaremäe ning siseministeeriumi rahvastiku- ja perepoliitika nõunik Gerli Lehe.

Isamaa Perede Ühenduse eesmärk on asuda tegutsema selle nimel, et Eestimaa inimesed väärtustaksid laste kasvatamist, lasterikkust ning häid peresuhteid.

Kommentaarid puuduvad