Ratas abielureferendumist: seadusega vastuolus hääletust ma ei toeta

uudised.ee

Kui opositsioonisaadikud pärisid kolmapäeval riigikogu infotunnis peaminister Jüri Ratase kommentaari Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) plaanile korraldada niinimetatud abielureferendum, siis Ratas kinnitas, et ta ei toeta selliste rahvahääletuste läbiviimist, mis on põhiseadusega vastuolus, vahendab BNS.

"Ma ei toeta mingi rahvahääletuse läbiviimist, mis on põhiseadusega vastuolus," rõhutas Ratas, lisades samas, et praegu on mitmed ametkonnad sellel teemal tõsises debatis. Ratas tõi esile, et teemat on lahanud teiste hulgas nii õiguskantsler kui ka peapiiskop. 

Ratase sõnul tuleb erinevate küsimuste lahendamisel leida selline viis, mis on õigusriigile kohane ja vastavuses põhiseadusega. "Ma ei palu ei valitsuselt ega riigikogu fraktsioonilt toetust küsimusele, mis on vastuolus põhiseadusega," lisas Ratas. Ta lisas, et tema toetab perekonnaseaduses sätestatut, et abielu on mehe ja naise vaheline liit. 

Keskerakond, Isamaa ning EKRE sätestasid võimuliidu kokkuleppes, et viiakse läbi rahvahääletus ettepaneku kohta täiendada põhiseadust, määratledes abielu mehe ja naise vahelise liiduna. Ühtlasi esitas EKRE nüüd ka vastava eelnõu. 

«Meie jaoks on tegu väga olulise küsimusega ja kaaslaste poolt viivitamine oleks ilmselgelt ebamõistlik, sest ohtu satub koalitsioonileping ja samuti rahvaküsitluse heal tasemel läbiviimine,» toonitas EKRE fraktsiooni juht Siim Pohlak.

Isamaa esimees Helir Valdor Seeder kinnitas, aga, et keegi midagi kunstlikult ei venita. "Aga me ei taha ka ülepeakaela kiirustada, enne kui asjad ei ole selged,» ütles Seeder Postimehele, avaldades lootust saada pilt selgemaks lähinädalatel. 

Keskfraktsiooni juhi Kersti Sarapuu sõnul kujundab Keskerakond seisukoha järgmisel nädalal.

Õiguskantsler Ülle Madise sõnutsi ei saa küsimuse selline sõnastus läbi minna. Madise selgitas Vikerraadios, et kui soovitakse muuta põhiseadust, siis tulebki ette valmistada põhiseaduse muutmise eelnõu. Ent see vajab riigikogus 61 häält, mida koalitsioonil pole. Madise sõnutsi ei saa riigikogu liikmele ka rahvahääletusega panna kohustust mingil kindlal moel hääletada.

Kommentaarid puuduvad