Riik on Freeh' advokaadibüroole praeguseks tasunud 179 200 dollarit

uudised.ee

Rahandusminister Martin Helme märkis riigikogu liikmete päringule vastates, et USA advokaadibüroo Freeh Sporkin & Sullivan LLP (FSS) on asunud oma tööd tegema ja praeguseks on ettevõttele tasutud kokku ligi 179 200 dollarit ehk ligikaudu 153 200 eurot, vahendab BNS.

"Lepingus on kokku lepitud, et osutatud teenuste eest tasumine toimub kalendrikuu põhiselt, vastavalt esitatud tegevuste aruandele," selgitas Helme vastuskirjas riigikogu liikmete Katri Raiki, Andres Suti, Jürgen Ligi ja Riina Sikkuti esitatud päringule. 

Minister lisas, et teenuse osutaja on esitanud aruanded juuli ja augusti kohta, millest lähtudes on arved ka tasutud. 

Tegevuste mõttes sisaldavad aruanded Helme sõnul nii otsest konsultantide tööd kui ka väiksemas mahus teenuse osutamisega seotud kulude katmist, sealhulgas transport ja lennud.

Konsultantide töö sisaldab endas erinevaid õigusteenusega seotud tegevusi, näiteks materjalidega tutvumine, arutelud erinevates kanalites, järelpärimiste esitamine ning koostöötegevused ametiasutustega Eestis ja USA-s, selgitas Helme. 

"Teenusepakkuja meeskonda kuuluvate konsultantide konkreetseid nimesid ei saa me ärisaladuse kaitsest lähtuvalt avaldada," lisas ta.

Rahandusminister Martin Helme sõlmis tänavu juulis FSS-iga kokkuleppe Eesti riigile õigusteenuse osutamiseks rahvusvahelistes rahapesuga seotud uurimistes. Lepingu maksumus on 3 miljonit eurot.

Eesti Päevaleht on kirjutanud, et Freeh' advokaadibürool võib olla Eesti esindamisel rahapesu asjades huvide konflikt. Nimelt on FBI ekspeadirektori Louis Freeh' konsultatsiooniettevõte olnud varem Danske panga rahapesuga seotud ettevõtte Prevezoni teenistuses.

Postimees leidis omakorda, et Freeh'l on olnud huvide konflikti kahtlusi seoses Volkswageni ja pedofiil Jerry Sanduskyga. Ka mitmed Eesti õiguseksperdid on seepeale leidnud küsitavusi USA advokaadibüroo palkamise mõttekuse osas.

Septembri algul tegid riigikogu liikmed Jürgen Ligi ja Katri Raik peaminister Jüri Ratasele ettepaneku lõpetada FFS-iga leping, sest see on nende hinnangul vastuolus Eesti huvidega ning praktikas mittetoimiv. 

Ratas märkis nädal hiljem riigikogu infotunnis, et seni avalikuks saanud andmed ei ole tõendanud rahapesuvastase võitluse raames Eesti valitsuse partneriks palgatud USA advokaadi Louis Freeh' puhul huvide konflikti. 

Kommentaarid puuduvad