Viimase ööpäevaga sai koroonadiagnoosi 47 inimest

uudised.ee

 Viimase ööpäeva jooksul sai koroonadiagnoosi 47 inimest, mis tõstis viimase 14 päeva haigestumuse 100 000 inimese kohta 38,38 peale.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 20 inimesel. Ida-Virumaale laekus 13, Võrumaale neli, Viljandimaale kaks ning Raplamaale samuti kaks uut positiivset testitulemust. Tartumaale, Hiiumaale, Lääne-Virumaale ja Pärnumaale lisandus üks uus koroonajuhtum. Kahel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Harjumaa 20 uuest juhtumist seitse on seotud nakatumisega pereringis, kuuel juhul saadi viirus töökohal. Viiel juhul on nakatumise asjaolud täpsustamisel, ühel juhul pole nakatumisallikas teada. 

Põhja regionaalosakonna inspektorite jälgimisel on ligi 2000 inimest, kellest 255 on haigestunud. Kokku saab põhja regionaalosakonna tööpiirkonnas eristada viite kollet, millest suurimad on Läänemere gümnaasiumi ja Ida-Tallinna keskhaigla 30 haigestunuga kolded. ITK puhul on kolmekümnest haigestunust 19 haigla töötajad, Läänemere gümnaasiumis on haigestunud 22 õpilast ja kaheksa õpetajat. Päästeameti koldega on seotud seitse juhtumit, nakatumisega töökohal kuus ja pereringis samuti kuus juhtumit.

Ida-Virumaa uutest juhtumisest neli on seotud nakatumisega pereringis, kolm nakatumisega koolis ning kaks nakatumisega töökohal. Ühel juhul toodi viirus sisse Venemaalt ning ühel juhul saadi haigus tuttavalt. Lääne-Virumaa juhtum on seotud nakatumisega pereringis.

Kokku on ida regiooni tööpiirkonnas seitse aktiivset kollet, millest Kohtla-Järve töökoha koldega on seotud seitse, esimese Sillamäe töökoha koldega 13 ja teise Sillamäe töökoha koldega kuus inimest. Tutvuskonna koldega on seotud 30, Tammiku põhikooli koldega 11 ning Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis inimest. Laupäeval lisandis Ida-Virumaale ka teine pereliikmete ja tuttavate kolle, kuhu hetkel kuulub viis inimest, kellest üks elab Tallinnas. Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 900 inimese, kellest on haigestunud 171.

Võrumaa üks juhtum on seotud nakatumisega pereringis ning üks nakatumisega töökohal. Ülejäänud terviseameti Lõuna regionaalosakonna viimaste haigusjuhtumite asjaolud on alles selgumisel. Lõuna regiooni tööpiirkonnas on laupäevahommikuse seisuga kolm kollet: 21 inimesega Võru sünnipäeva kolle, 11 inimesega matusekolle ja töökohakolle 14 inimesega. Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on koroonaviirusega seoses üle 300 inimese, kellest 47 on haigestunud.

Pärnumaa uus juhtum on seotud nakatumisega töökohal. Hiiumaa uus juhtum on seotud Ida-Tallinna keskhaigla koldega, sest inimene elab ja töötab reaalselt Tallinnas. Lääne regionaalosakonna jälgimisel on 14 positiivset ja 141 lähikontaktset.

Terviseamet paneb südamele: Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui kaks meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Laupäevahommikuse seisuga vajab koroona tõttu haiglaravi 31 inimest, juhitaval hingamisel pole ühtegi patsienti. Koju saadeti viis inimest ning üks patsient viidi üle tavaosakonda. Uusi haigusjuhtumeid avati kuus.

Eestis on kokku tehtud üle 202 000 esmase testi, millest 3165 ehk 1,56 protsenti on olnud koroona suhtes positiivsed.  

Järgmised nädalad on kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Maski kandmine ei ole Eestis küll kohustuslik, kuid mask on väga hea täiendav meede distantsi hoidmisele, heale kätehügieenile ja heale respiratoorsele hügieenile, leiab terviseamet. Maski tuleb kanda kõigil mistahes haigussümptomitega inimestel avalikus kohas viibides või vältimatu lähikontakti korral. Maski peaksid kandma kõik koroonaviirusesse haigestunute kontaktsed, isegi kui sümptomeid veel pole. Maski tasub kanda külastades rahvarohkeid suletud ruume, nagu poed, kaubanduskeskused ja ühistransport. See on terviseameti hinnangul tungivalt soovitatav just uute nakkuskollete piirkondades. Maski tuleks kanda ka väljas rahvarohketes kohtades viibides, kui pole võimalik hoida võõraste inimestega distantsi. Oluline on maski paigaldada, kanda ja eemaldada õigesti, ennast nakatamata. Pärast maski eemaldamist tuleb käed desinfitseerida.

Tervise ja heaolu infosüsteemidekeskuse andmetel on mobiilirakendust Hoia alla laaditud 141 615  korda ja selle abil on end haigeks märkinud 60 inimest.

Kommentaarid puuduvad