Dokumentaalfilmi meeskond leidis Estonia vrakist suure augu

uudised.ee

Telekanalile Discovery Estonia katastroofist dokumentaalfilmi tootnud meeskond leidis sukeldumisel vraki juurde laeva kerest nelja meetri suuruse augu, mida varem varjas osaliselt merepõhi, kirjutab BNS.

"Pole võimalik välistada, et vigastusel on tähendus uppumise käigus," lausus Trondheimis tegutsev meretehnoloogia professor Jørgen Amdahl uues dokumentaalsarjas, mis tuli täna välja Discovery voogedastusplatvormidel Põhjamaades.

Dokumentaalsarja "Estonia – leid, mis muudab kõike" tootis produktsioonifirma Monster Discovery Norra tellimusel. Režissöör on Henrik Evertsson.

Parvlaev Estonia lahkus Tallinna sadamast 27. septembri õhtul 1994 ja võttis suuna Stockholmile, kuhu pidi jõudma järgmisel hommikul. Laeva pardal oli 803 reisijat ja 186 meeskonnaliiget.

Avamerele jõudes tabasid laeva mitmemeetritsed lained ning umbes poolel teel Stockholmi, Soomele kuuluva Utö saare lähistel vajus Estonia kreeni ning uppus kiiresti.

Estonia pardal olnud inimestest õnnestus päästa 137, elu kaotas 852 inimest, kellest suurem osa jäi laeva lõksu ja uppus koos sellega. Hukkunutest 501 olid Rootsi kodanikud ja 285 Eesti kodanikud, kokku oli laeval 17 riigi kodanikke.

Eesti, Soome ja Rootsi ühiselt ellu kutsutud laevahuku uurimise komisjoni lõpparuande kohaselt põhjustas katastroofi ränk ilm, mis rebis lahti laeva vöörivisiiri ning sellega seotud rambi, misjärel ujutas vesi üle autoteki.

Kommentaarid puuduvad