Ratas meenutas geisid vaenavale Mart Helmele kolitsioonilepingut

uudised.ee

Peaminister Jüri Ratas taunis sotsiaalmeedias siseminister Mart Helme vastuseid  Deutsche Welle ajakirjanikule, märkides, et Keskerakond leppis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) koalitsiooni moodustades kokku teistsugustes väärtushinnangutes, kui seda on geide vaenamine, vahendab BNS.

"Hea Mart! Loen, et Sa ütlesid Deutsche Welle ajakirjanikule, et Sa ei vaata osade Eesti inimeste peale viisakalt või teed seda koguni ebasõbralikult, lähtudes selles vaid nende seksuaalsest orientatsioonist," kirjutas Ratas reedel sotsiaalvõrgustikus Facebook. "Keskerakond moodustas koalitsiooni, kus me leppisime kokku teistsugustes väärtushinnangutes."

Ratas märkis, et Keskerakonna väärtushinnangud algavad kindlasti põhiseadusest, mis ütleb üheselt, et kõik Eesti inimesed on seaduse ees võrdsed, mitte kedagi neist ei tohi diskrimineerida ning samuti on seadusega keelatud diskrimineerimist või vihkamist õhutada. "Eesti Vabariik ei hinda ühtegi Eestimaa inimest lähtudes tema seksuaalsest orientatsioonist ning see ei tohi mõjutada meie riigi või valitsuse suhtumist temasse," kirjutas peaminister.

"Keskerakonna väärtused on kirjas ka meie ühiselt allakirjutatud koalitsioonilepingus. Oleme koos kokku leppinud, et esindame kõiki Eestimaa inimesi ning edendame hoolivat ja sallivat ühiskonda, mille liikmed tunnevad end turvaliselt. Me oleme ühiselt lubanud taunida ühiskonda lõhestavat retoorikat. Sinu vastused ajakirjanikule on kõike seda arvestades üheselt taunimisväärsed," kirjutas Ratas.

Peaminister märkis, et Eesti valitsuse liikmete kohustus on töötada, et kõik inimesed elaksid iga päev kasvõi natukene paremini kui eile ning eesti rahvas, kultuur, keel ja riik kestaksid läbi aegade. "Seda ei saavuta karmide sõnade või ebasõbralikkusega, vaid mõistmise, koostöö ja lahkusega," lisas Ratas.

Muu hulgas vastas EKRE siseminister Mart Helme Deutsche Welle küsimusele, kas geid tungivad peale ja ujutavad eesti rahva üle, et "las [geid] jooksevad Rootsi". "Las jooksevad Rootsi. Seal on kõik olemas, kõik vaatavad nende peale viisakamalt,” ütles Helme.

„Kas teie vaatate ebaviisakalt?” küsis Deutsche Welle. „Mina vaatan tõesti ebasõbralikult,” vastas Helme.

„Tänapäeval nimetatakse seda homofoobiaks,” märkis Deutsche Welle. "See ei ole homofoobia. Ma ütleksin, et need inimesed, kes räägivad, et meie referendumit ei ole vaja, on heterofoobid. Nad trügivad heteroseksuaalide voodisse. Nemad trügivad, mitte meie ei trügi nende voodisse. Kui nemad võivad teha oma homopropagandat, siis võime meie teha ka teist propagandat,” vastas Helme.

Kommentaarid puuduvad