Martin Helme: küsimus on selles, kas EKRE saab usaldada peaministrit

uudised.ee

Rahandusminister ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Martin Helme märkis, et siseminister Mart Helme poolt Saksa meediale antud intervjuu järel puhkenud skandaali tuules pole küsimus mitte selles, kas peaminister usaldab EKRE-t, vaid hoopis selles, kas EKRE usaldab edaspidi valitsusjuhti, vahendab BNS.

Helme sõnul on küsimus põhiseaduslikes väärtustes. Põhiseadus lubab Helme sõnul  käituda südametunnistuste järgi ja näeb ette sõnavabaduse. "Kui keegi avastas reedel, et meie erakond seiab perekonnavääruste eest ja oleme vastu homoagendale, siis on ta eilane," ütles Helme esmaspäeva hommikul ajakirjanike ees. 

Tema sõnul ei tule kõne allagi, et liberaalid kirjutavad EKRE-le ette, millest, kuidas ka kellele EKRE räägib. 

Helme avaldas hämmingut, et koalitsioonipartner Keskerakond asus EKRE-t selja tagant ründama EKRE ühe vankumatuma väärtuse osas, milleks on perekonnaväärtuste eest seismine. Helme sõnul on ta mõelnud nädalavahetusle, miks Keskerakond seda tegi, ning konkreetset vastust tal pole.

Helme arutles, et võibolla on Keskerakonna käitumine põhjendatav sooviga taganeda koalitsioonileppes sätestatud plaanist viia perekonnaseaduse osas läbi referendum. "Võibolla on asi selles, et siseminister Mart Helme on asunud üheks eestkõnelejaks parvlaeva Estonia huku uue uurimise osas," märkis Helme. "Võibolla on Keskerkaonnal mingi uus poliitiline plaan, kus EKRE-t sees ei ole," lisas Helme. 

Ta rõhutas, et Mart Helme väljaütlemistes polnud midagi sellist, mis peaks kaasa tooma poliitilise kriisi. "Küsimus on selles, kas meie usaldame peaministrit," ütles Helme, tunnisades, et tekkinud olukord on EKRE jaoks probleem. 

Küsimusele, kas koalitsioon on lagunemas, vastas Helme, et see on Keskerakonna otsus. "Loomulikult me tahame, et see koalitsioon jätkuks, kuid see ei saa toimuda selle hinnaga, et meid sunnitakse mingisse kastikesse ja kirjutatakse ette, millest ja kuidas me rääkida tohime," ütles Helme. 

Ta rõhutas, et EKRE ei kutsu Mart Helmet ministri ametist tagasi ja kui keegi seda teeb, kas riigikogu või mõni koalitsioonipartner, siis praegusel kujul koalitsioon ei jätka. 

Helme lisas, et kohtus esmaspäeva hommikul peaminister Jüri Ratasega, kellega tal on täiesti erinev nägemus tekkinud probleemi algete osas. 

Kommentaarid puuduvad