USA ja Eesti jätkavad partnerlust teaduse valdkonnas

uudised.ee

Ameerika Ühendriigid allkirjastasid esmaspäeval Eestiga uue teaduse ja tehnoloogiaalase lepingu, mis toetab edaspidi koostööd teaduse ja innovatsiooni valdkonnas, vahendab BNS.

Ameerika Ühendriikide välisministri asetäitja majandus-, energeetika ja keskkonnaküsimustes Keith Krach ja Eesti välisminister Urmas Reinsalu kirjutasid lepingule alla Tallinnas toimunud tseremoonial.

Välisministri asetäitja Krach rõhutas, et Eesti digitaalne majandus on kadestamisväärsel positsioonil terves maailmas. "Selle ettevõtlik iseloom ning kõrgtehnoloogiline DNA teevad Eestis Ameerika Ühendriikide jaoks teaduses ja tehnoloogias ideaalse koostööpartneri, seda eriti praegusel kiirete muutuste ajastul.  Tänane leping on otsustava tähtsusega nii pandeemia võitmisel, kui ka paljude majanduslike ning julgeolekuväljakutsete lahendamisel. Hindame Eesti juhtrolli ka Puhta Võrgu/Clean Network ja Blue Dot Network initsiatiividega varajasel liitumisel.  Olen kindel et USA ja E-esti jaoks on parim alles ees," märkis ta.

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul hindab Eesti kõrgelt Ameerika Ühendriikide valmidust arendada koostööd teaduse ja tehnoloogia valdkonnas. "Sellisel Eesti ja USA vahelisel koostööl on suur potentsiaal, kuid seda ei ole meie kahepoolsetes suhetes veel täiel määral kasutatud. See, et kokkulepitud koostöövaldkondadesse on lisatud sellised digiteemad nagu küberturvalisus, tehisintellekt, finantstehnoloogiad ja digivalitsemine, annab vastastikustele tegevustele hoogu. Eestil on tänu kogemustele ja teadustööle digiühiskonna arendamise vallas palju jagada, USA seevastu on teaduse ja tehnoloogia alal üks juhtivaid riike maailmas. Üheskoos digiteemade arendamine on ülimalt tähtis," lisas minister.

Ameerika Ühendriikidel ja Eestil on tugev koostöö, et luua ühine heaolu julgeoleku, teaduse ja tehnoloogia ning kaubanduse kaudu. Uus leping toetab jätkuvalt tippteadlaste, riiklike ja erasektori teadusasutuste ning tööstuse vahelist partnerlust. See tugevdab koostööd teadusuuringute ja innovatsiooni, sealhulgas keskkonnakaitse, tervisekaitse ja digitaalse valitsemise ühiste eesmärkide saavutamisel, samuti suurendab mõlema riigi intellektuaalomandi kaitset.

Kommentaarid puuduvad