Raha on vaba! Helir-Valdor Seeder paljastas, mis oli tegelikult pensionireformi eesmärk

Duubel

Peagi on tööealistel inimestel võimalik kohustuslikust pensionifondist raha välja võtta ja seda oma äranägemise järgi kulutada. Kas eestlased on vabadusega kaasnevaks vastutuseks valmis? Küsime nii inimestelt tänaval kui ka Isamaa esimehelt Helir-Valdor Seedrilt.

Riigikohus otsustas täna, et kogumispensioni reform ei ole põhiseadusega vastuolus, mis tähendab, et inimesed saavad peagi kohustuslikust pensionifondist raha välja võtta. Siinjuures tasub meeles pidada, et selle pealt tuleb tulumaksu maksta.

Pensionireform jõustub järgmine aasta ja raha kättesaamine võtab aega - alates järgmisest septembrist saavad esimesed soovijad kogunenud summa välja võtta.

Seederi sõnul pole reformi ainus eesmärk mitte ainult inimestele raha andmine, vaid konkurentsi tekitamine ja turumajanduslik keskkond. Seeder loodab, et seepeale teevad finantsasutused inimestele pakkumisi, mis on neile paremad.

Aga mis siis juhtub, kui inimene võtab raha teisest pensionisambast välja ja hiljem hakkab kahetsema? "Teise pensionisambaga on võimalik 10 aasta jooksul taasühineda, mida lõplikku siin ei ole," selgitas Seeder, et raha välja võttes ja siis ümber otsustades ei ole kõik veel kadunud.

Valitsuskriisi osas tunneb Seeder aga, et selliseid Helmede väljaütlemisi ei tasuks üle tähtsustada ega võimendada. "Pingeid on ja koostööd on vaja hästi teha, kui tahetakse edasi minna. Küll aga tundus, et kõigil kolmel osapoolel on selge tahe koos edasi minna. Ma arvan, et EKRE ei taha kuhugi minna."

Täispikka intervjuud vaata juba videost!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11085529[/embed]

Kommentaarid puuduvad