Algav mäng „Võrokõsõ välläkutsõ“ kutsub üles rohkem võru keelt kasutama

uudised.ee

Võru Instituudi korraldusel algab neljapäeval mäng „Võrokõsõ välläkutsõ“, mis julgustab inimesi igapäevaelus rohkem võru keelt kasutama.

Mängus on 16 lihtsat ülesannet, mis annavad algajale võru keele rääkijale kindlust juurde, teatas Võru Instituudi esindaja kolmapäeval BNS-ile. Mäng käib 8. novembrini ja kõigi osavõtjate vahel loositakse välja auhindu.

"Teame, et meie hulgas on inimesi, kes küll oskavad võru keelt, aga ei ole harjunud seda kasutama või ei tunne end võru keelt rääkides kindlalt. Selliste inimeste julgustamiseks ongi mäng välja mõeldud. Kui teha iga päev üks väike võru keele tegu, kasvab julgus võru keelt ka edaspidi tarvitada,“ rääkis Võru Instituudi teadur Mariko Faster. „Keel saab kindlamaks vaid rääkides. „Võrokõsõ välläkutsõ“ innustabki inimesi seda tegema. Iga päeva jaoks on üks lihtne ülesanne, näiteks: helistä kinkalõgi ja kõnõlõ võro keelen, oppa kinkalõgi selges 5 võrokeelist sõnna, tii uma poodinimekiri võro keelen ja nii edasi.“

Mänguväli ilmub neljapäeval Uma Lehes ja selle saab välja printida ka Võru Instituudi kodulehelt. Pärast väljakutsete lahendamist võib mängulehe täita internetis aadressil https://bingo.visitvoru.ee/vallakutso . Kes täidab mänguvälja paberil, võib saata selle postiga aadressil Tartu tänav 48, 65609 Võru. Pilte mängulehest oodatakse ka e-postile [email protected] .

Mäng toimub 22. oktoobrist kuni 8. novembrini. Kõik, kes sel ajal mängivad ja oma tulemused ära saadavad, ükskõik kas internetis, kirja või e-postiga, osalevad auhinnaloosis, mis toimub 13. novembril. Auhindu on mitmesuguseid: raamatud, kleepsud, märgid, kalendrid, Vana-Võrumaa söögikraam jms. Auhinnasaajatega võetakse ühendust ja nende nimed avaldatakse Võru Instituudi kodulehel ja 19. novembri Uma Lehes.

„Igasugune uus ja harjumatu tegevus võib esmalt olla väljakutse. Kui aga julgus on juba kokku võetud, siis tuleb välja, et asi ei olegi nii hull, kui arvasid,“ ütles üks mängu korraldajatest Triinu Laan. Ta kinnitas ka, et kindlasti ei ole tähtis kõigi ülesannete täitmine – ka pool „rehkendust“ on väga hea tulemus, kui võru keelt varem palju kasutanud ei ole.


Foto: Võru Instituut

Kommentaarid puuduvad