USA valijad said Eesti serverist ähvardavaid e-kirju: vali Trump või me tuleme sulle järgi!

uudised.ee

Ameerika Ühendriikide Alaska ja Florida osariigi valijad said teisipäeval sadu ähvardavaid e-kirju, milles manitseti kirja saajat hääletama presidendivalimiste päeval Donald Trumpi poolt, ähvardavaid kirju saatnud e-posti aadressi metaandmed näitasid, et tegemist on Eesti serverist saadetud kirjadega, kirjutab BNS.
 
Valijatele saadetud e-kirjas oli sõnum "Hääleta valimispäeval Donald Trumpi poolt, või me tuleme sulle järgi", kirjutab New York Times.

Kirjad viitavad, et tegemist on USA paremäärmusliku rühmitusega Uhked Poisid (The Proud Boys). Kuid aadressilt [email protected] saadetud e-kirja metaandmed näitavad, et kiri on saadetud Eesti serverist.

Kirja metainfo näitab, et e-kirjad saanud hosti aadress on [email protected] ning meiliserver on ElkData.ee. Kui palju inimesi taolisi e-kirju said, on selgitamisel.

New York Timesi andmetel said sarnaseid kirju kümned valijad Floridas Gainesvilles ja Alaskas Anchorages. Gainesville linnapea Lauren Poe sõnul on tegemist väga brutaalse katsega mõjutada valijaid, kuid tema sõnul ei lase linnaelanikud ennast sellistest ähvardustest mõjutada.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo FBI ja Florida kohalikud õiguskaitseorganid alustasid juhtunu uurimiseks menetlust. Florida Alachua maakonna šerif hoiatas sotsiaalmeedias inimesi Uhkete Poiste nimel saadetud kirja eest ja toonitas, et tegemist on pettusega. "E-kiri näib olevat pettus ja me algatame uurimise selle kirja allika leidmiseks," teatas šerif.

USA julgeolekuasutuse Homeland Security küberturvalisuse ja infrastruktuuri osakonna direktor Christopher C. Krebs tegi avalduse, mille märkis, et taolised e-kirjad levitavad eksitavat infot Ameerika Ühendriikide valimiste salajasuse kohta. "Hääletamise salajasus on garanteeritud kõikides osariikides. Sellised e-kirjad alahindavad meie valijate usaldust valimiste konfidentsiaalsuse suhtes," kirjutas Krebs.

Florida Alachua maakonna valimiskomisjoni esindaja T.J. Pyche ütles, et ähvardavad e-kirjad hakkasid saabuma kohaliku aja järgi teisipäeva hommikul kell 10. Tema andmetel said maakonnas taolisi e-kirju sajad inimesed.

Kommentaarid puuduvad