Riigikogu fraktsioonides vaetakse õdede palgatingimuste parandamist

uudised.ee

Eesti Õdede Liit saatis eelmisel nädalal kirjad kõigile riigikogu liikmetele, et selgitada vajadust õendustöötajate palgatingimusi parandada ning vastused laekusid kõikidest erakondadest ja üksmeelselt nõustuti vajadusega õdede töötingimusi parandada, vahendab BNS.

"Eesti tervishoid töötab igapäevaselt kurnatuse piiril, sest töötajaid lihtsalt ei jätku. Puudu on kõigi ametite esindajaid, eriti suur on aga õdede puudus. Olukorra parandamiseks on tarvis kõigi tervishoiutöötajate töötingimused ja töötasu üle vaadata ning töö vastutusrikka ja pingelise iseloomuga kooskõlla viia," ütles Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Riigikogu liikmetele saadetud kirjas küsisid õed saadikutelt, kas nad on valmis esitama õdede palgatõusu ettepaneku riigieelarve menetlemisel. Seni on vastanud 14 rahvasaadikut neljast fraktsioonist ja üks fraktsioon on edastanud ühise seisukoha. Vastustes on väljendatud teema olulisuse mõistmist, kavatsust küsimust fraktsiooni tasemel edasi arutada ja ka plaani riigieelarve parandusettepanekuid esitada.

Tervishoiutöötajate miinimumpalgad lepitakse kokku tööandjate ja töötajate vahelise kollektiivlepinguga, kuid selle eelduseks on vastavate vahendite olemasolu haigekassa eelarves. "Kuigi on majanduslikult raske aeg, ei saa jätta tervishoidu tähelepanuta. Kui tervishoiutöötajate palgad ei parane, kaotame väärtuslikke inimesi tervishoius ja oleme lähitulevikus veel suuremas kriisis," sõnas Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Eesti õdede liit seisab patsiendikeskse tervishoiu eest, kus hinnatakse kõigi meeskonnaliikmete panust. Kollektiivlepingu läbirääkimistel esindab Eesti Õdede Liit õdesid, eriõdesid ja kutsega hooldustöötajaid. 

Eesti Õdede Liit on kutseorganisatsioon ja ametiühing, kuhu kuulub ligi 4000 inimest. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õenduse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. Eesti Õdede Liit osaleb Rahvusvahelise Õdede Nõukogu ja Euroopa Õdede Nõukogu tegevuses.

Kommentaarid puuduvad