Statistikaamet: kella keeramine paneb valget aega maha magama

uudised.ee

Statistikaameti arvutused näitavad, et kella keeramise tulemusena magavad Eesti elanikud maha arvestatava osa valgest ajast, mis tähendab, et inimeste unerežiimile kasulikum aastaringne suveaeg, vahendab BNS.

Statistikaameti iga kümne aasta järel läbi viidav ajakasutuse uuring annab muuhulgas ülevaate ka Eesti elanike ärkamis- ja magamaminekuaja kohta. Viimasest, 2010. aasta uuringust selgus, et 10-aastastest ja vanematest inimestest suurem osa, üle 66 protsendi magab tööpäeva hommikuti vähemalt kella 7-ni, laupäeval 7.30-ni ja pühapäeval 8-ni. Magamaminekuajad varieeruvad 23–24. 

Statistikaameti juhtivanalüütiku Kaja Sõstra sõnul magab Eesti elanik valgel ajal keskmiselt 365 tundi ehjk kaheksatunnisest uneajast 12,5 protsenti „Aastaringse talveaja puhul magaksime aga valgel ajal 564 tundi ehk 19 protsenti uneajast ja pideva suveaja puhul 352 tundi ehk 12 protsenti uneajast. Seega oleks inimeste unerežiimile kasulikum aastaringne suveaeg, sest siis jääb rohkem unetunde pimedale ajale,“ selgitab Sõstra.  

Euroopa Liidus on arutlusel kellakeeramise lõpetamine, aga veel ei ole selge, kas otsustatakse talve- või suveaja kasuks.

Kommentaarid puuduvad