Alexela sai Kiviõli Keemiatööstuses töökohtade säilitamiseks vajaliku laenu

uudised.ee

Alexela gruppi kuuluvat Kiviõli Keemiatööstust haldav Alexela Varahalduse AS ja KredEx sõlmisid laenulepingu summas 37 miljonit eurot. Laenu tähtaeg on 5 aastat ning intress 2%. Laenulimiit väljastatakse mitmes osas, millest esimene väljamakse toimub juba sel nädalal. Laen võimaldab ettevõttel muuhulgas säilitada Kiviõli Keemiatööstuses rohkem kui 500 töökohta, mis omakorda tähendab Kiviõlis suurima tööandjana leibkondade mõistes üle 1500 inimese eluolu hoidmise.  

Andreas Laane, Alexela grupi tegevjuht väljendas oma kommentaaris heameelt töökohtade säilimise üle. „Suurimat rahulolu valmistab teadmine, et saame Ida-Virumaal Lüganuse vallas tööandjana läbi oma töötajate töökohtade säilitamise hoida ka arvukate leibkondade heaolu. Esimeses kriisiolukorraga kohanemise etapis olime sunnitud optimeerima gruppi kuuluvate ettevõtete struktuure ja grupiüleselt koondatute hulgas oli Kiviõli Keemiatööstuses 58 inimest, kelle töökohta ei olnud meil võimalik säilitada. Juhina on olnud koondamised valusad otsused. Riigi abiga saame aga siiski vaadata Kiviõli Keemiatööstusega tulevikku ja hoida seeläbi eluolu Lüganuse vallas,“ sõnas Laane. 

Alexela grupi tegevjuht lisas, et Alexela maksab riigile aastas tublisti üle 100 miljoni euro makse, Kiviõli Keemiatööstus üksi tasub pea 10 miljonit eurot erinevaid riigimakse ning 37 miljonit laenuraha on selles mõttes riigile ka mõistliku suurusega, sest riik säilitab endale nimetatud maksutulu ja lisaks saab ka laen kõige hiljemalt viie aasta pärast tasutud. 

KredExi juhi Ivo Kuldmäe sõnul on oluline toetada ettevõtteid kõikjal Eestis ning pakkuda neile tuge nii koroonakriisist tingitud raskuste ületamiseks kui ka uute investeeringute tegemiseks. „Koos kriisimeetmetega oleme märtsist teinud 778 ettevõtjale kättesaadavaks rohkem kui 452 miljonit eurot. See on läinud nii koroonapuhangust tingitud raskuste ületamiseks, aga ka ettevõtete arenguks vajalike investeeringute tegemiseks,“ ütles Kuldmäe. 

„Kriiside seljatamise võti peitub alati koostöös, sestap peavad ettevõtjad, pangad ja riik töötama ühiselt raskuste ületamiseks ja uute võimaluste realiseerimiseks. Alexelale antav laen võimaldab säilitada rohkem kui 500 töökohta Ida-Virumaal, mis moodustab pea kolmandiku kõigist kontserni töötajatest, seega on see hea näide just sellisest koostööst,“ lisas ta. 

„Olen kogu Alexela ja Kiviõli keemiatööstuse töötajate nimel riigile ja KredExi projektimeeskonnale läbirääkimiste sujumise, osutatava laenuraha abi ja operatiivse reageerimise eest laenulepingu sõlmimise käigus üleskerkinud ootamatustele,“ täiendas Andreas Laane, Alexela grupi tegevjuht, Ivo Kuldmäe öeldut.  

Laenu tagatiseks on 40% Alexela Varahalduse aktsiate pant ja täiendavad Alexela grupi tagatised. Alexela peab tingimuste kohaselt tagama 500 töökoha säilimise Kiviõli piirkonnas, Kiviõli keemiatööstuses. Kiviõli Keemiatööstus on selgelt suurim tööandja Lüganuse vallas ja Kiviõlis. 

Kommentaarid puuduvad