Reformierakond lükkab Mart Helme umbusaldusavalduse novembrisse

uudised.ee

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon lükkab siseminister Mart Helmele umbusalduse avaldamise edasi novembrisse, kirjutab BNS.

"Kuna meil ei võimaldata kaugistungit ja seeläbi kõikide saadikute osalemist olulisel hääletusel, siis lükkame Mart Helme umbusaldamise novembri algusesse, kui kõik saadikud olemas on. Põhjused teda umbusaldada ei kao kuhugile," kirjutas Reformierakonna juht Kaja Kallas sotsiaalmeedias.

Kallas kirjutas, et eelmisel nädalal toimunud Viimsi vallavolikogu istungist võttis osa üks koroonaviirusesse nakatanu. Istungist võtsid osa ka kaks Reformierakonna fraktsiooni liiget – Aivar Sõerd ja Siim Kallas. Kuigi mõlema testid osutusid negatiivseks, peavad nad veel ühe nädala viibima eneseisolatsioonis.

Kallas kirjutas, et kevadise eriolukorra ajal võttis riigikogu vastu seadusmuudatuse, mis võimaldab parlamendi istungit pidada ka kaugistungina.

Nüüd tegi Reformierakonna fraktsioon riigikogu juhatusele ettepaneku kutsuda kokku kaugistung, kuid riigikogu juhatuse enamus ei pidanud eneseisolatsioonis olemise nõuet piisavaks põhjuseks.

"Iseenesest kui lugeda põhiseadust, siis ei tohi keegi takistada riigikogu liikmel oma mandaati teostamast, see tähendab, et mõlemad meie saadikud võiksid ikkagi hääletusele tulla. Aga see poleks heaks eeskujuks ülejäänud ühiskonnale, kes eneseisolatsiooni reegleid järgima peavad," kirjutas Kallas.

"Koalitsioonijuhid lihtsalt kardavad, et kui kõik saadikud ei ole riigikogus silma all ja kontrollitavad, siis nad hääletavadki oma südametunnistuse järgi. Seetõttu ei saa nad kaugistungit lubada," kirjutas Kallas. 

Kommentaarid puuduvad