Swedbank: eraisikute maksepuhkuste voog näitab vaibumise märke

uudised.ee

Swedbanki eraisikute panganduse juhi Tarmo Ulla sõnul näitab eraisikute maksepuhkuste voog vaibumise märke, sest kui märtsis taotles ligi 5000 eraisikut maksepuhkust, aprillis veidi üle 4000, siis augustis ja septembris olid vastavad numbrid 350 ja 530.

"COVID-19 viirusega seoses võtsid pangad ühiselt vastu otsuse pakkuda soovijatele maksepuhkust leebematel tingimustel. Pakkumine kehtis algselt juuni lõpuni ja seejärel seda pikendati septembri lõpuni," ütles Ulla pressiteate vahendusel.

Ta märkis, et märtsi lõpust septembri lõpuni taotleti Swedbankist maksepuhkust rohkem kui 12 000 eraisikute krediiditoodete lepingule. "Septembri tõus võrreldes augustiga on selgitatav sellega, et pankade ühiselt kokkulepitud eritingimustel maksepuhkust sai võtta kuni septembri lõpuni," selgitas eraisikute panganduse juht. 

"Olgu siinkohal mainitud, et tavapäraselt soovitakse maksepuhkust umbes 100 lepingule kuus ehk siis huvi ja vajadus maksepuhkuse järele on püsinud," tõdes Ulla.

Tema sõnul on septembri lõpu seisuga kehtivaid maksepuhkuse lepinguid Swedbanki eraisikutel ligi 8700, nendest umbes 4900 on väikefinantseerimise lepingud ning ligi 3700 eluasemelaenulepingud.

"Eritingimustel oli väikefinantseerimise lepingutel võimalik maksepuhkust taotleda kuueks kuuks, eluasemelaenude lepingutel kuueks ja 12 kuuks. Sellest tulenevalt on oodata maksepuhkuste lõppemist, oktoobris umbes 1200 eluasemelaenulepingule ning 2800 väikefinantseerimise lepingule," märkis Ulla.

Tema hinnangul on järgmised kuud veidi rahulikumad, kuid novembris lõpeb maksepuhkus umbes 1200 väikefinantseerimise lepingul ja 450 eluasemelaenulepingul. "Seejärel on paar kuud maksepuhkuste lõppemise osas tagasihoidlikumad ning järgmise aasta aprillis lõpeb maksepuhkus umbes 1200 eluasemelaenulepingul," lisas Ulla.

"Maksepuhkust võeti erinevatel põhjustel, peamisena toodi välja sissetuleku vähenemine, üldisemalt keeruline rahaline olukord," ütles eraisikute panganduse juht.

"Usume, et suuremal osal tänastest maksepuhkuste võtjatest on olnud maksepuhkusest kasu ning neil on võimalik taas hakata tasuma ka laenu põhiosamakseid. Osa maksepuhkuse võimalust kasutanud klientidest on juba asunud laenumakseid tasuma vastavalt kokkulepitud maksegraafikutele," märkis Ulla.

Tema hinnangul on oluline alati meeles pidada, et makseraskuse tekkimisel on mõistlik otsekohe pangaga ühendust võtta ja sellest pangale teada anda. "See puudutab nii neid, kellel juba on või oli maksepuhkus kui ka neid, kellel polnud," täpsustas Ulla.

"Panga huvi on sama, mis laenuvõtjal – leida lahendus, et makseraskus saaks ületatud," ütles eraisikute panganduse juht.

Kommentaarid puuduvad