Viroloog Irja Lutsar koroonast: vaktsineerima hakatakse ilmselt järgmise aasta alguses, kuid kõikidele ei pruugi seda jaguda

Duubel

Koroonavaktsiini väljatöötamine ja tootmine on täistuuridel. Mitmed suurriigid planeerivad koroonaviiruse vaktsineerimist alustada juba detsembris. Kas Eestis on võimalik koroonaviiruse levik taaskord kontrolli alla saada ja kuna jõuab vaktsiin meie inimesteni? Nendele küsimustele annab vastuse viroloog Irja Lutsar.

Lutsar usub, et praegused meetmed võiksid ära hoida riigi lukkupanemise. „Tahan loota, et reeglid aitavad. Peamine on meeles pidada, et iga inimese panus on tähtis. Me ei ole reeglite karmistamisega hiljaks jäänud ja saame üheskoos levikule piiri panna,“ rääkis ta.

Kas viirust on võimalik kontrolli alla saada või jäämegi igal kevadel ja sügisel selle haardesse? „Aitab kogu komplekt ehk mask, kätepesu ja distantsi hoidmine. Ilmselt päris lahti me viirusest niipea ei saa, kuid piirata on võimalik. Aasia reeglid meile siiski ilmselt ei sobi, sest inimeste jälitamine ei ole aktsepteeritav,“ lisas ta.

3-4 suurel tootjal on vaktsiinid õige pea valmis ja lähiajal hakatakse süste tegema. Lutsar toonitas, et ette võib tulla ka takistusi: „Immuunsuseks oleks vaja, et 75% populatsioonist oleksid vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud. Et haigusest lõplikult võitu saada peaks kogu maailma ära vaktsineerima. Ilmselt hakatakse vaktsiini jagama järgmise aasta alguses, kui eelisjärjekorras saavad vaktsiini eesliini meditsiinitöötajad. Seejärel jõuab järg hooldekodude kätte. Peamine mure on see, et kõikidele ei pruugi vaktsiini jaguda, kuid tehased pannakse ilmselt täistuuridel tööle.“  

Vaata täispikka intervjuud videost!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11172021[/embed]

Kommentaarid puuduvad