Maskivastased Jana ja Karmo Kivi: meie ei saa teisi inimesi kaitsta

Duubel

Linnapildis näeb iga päevaga üha enam maske kandvaid inimesi, sest valitsus on selle avalikes siseruumides kohustuslikuks muutnud. Lisaks on paljud meditsiinivaldkonna eksperdid kutsunud inimesi üles maske kandma, et nii ennast kui ka teisi kaitsta ja piiskade levikut takistada. Ometi leidub Eestis hulk inimesi, kes peavad juttu maskide vajalikkusest vandenõuteooriaks ning kes oma arvmuse toonitamiseks kogunevad reedel maskivastaseks meeleavalduseks Vabaduse väljakul. Selleks, et mõista, miks maski kandmine on ühiskonnas kaks leeri tekitanud, on ”Duublis” külas sotsiaalmeedia plahvatama pannud abikaasad Jana ja Karmo Kivi, kes samuti maskide kandmise vastu seisavad.

Saatekülaliste kriitika puudutab kaht sektorit Eestis – meediat ja meditsiinivaldkonda. Nad väidavad, et meedia saab inimestele valetamise eest kelleltki raha ja valitsus töötab Eesti rahva vastu ning meedia vaatab seda vaikides pealt. „Näidake meile inimest, kes on koroonaviirusega kokku puutunud? Kevadel oli valitsuse tegutsemine õigustatud, aga nüüd ei peaks sellise jamaga enam edasi minema,“ rääkisid nad.

Selleks, et tõsiseid süüdistusi esitada, peaksid olema tõendusmaterjalid. Millised on saatekülaliste tõendid selle kohta, et meedia valetab? „Haigus on olemas, aga me ei tea, kellele viirus kasulik on – kas vaktsiini- või antikehade testide tootjatele. Maagilisel kombel hakkasid valitsused käituma ühtemoodi, mis meie arvates tekitab vaid uusi küsimusi,“ lisasid külalised.

Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov soovitab maskivastastel mõelda veidi enam neile inimestele, kelle elu ja tervist viiruse leviku tõkestamine kaitseb. Kirurg Andrus Loog tegi Facebookis postituse, kus ta soovitab viiruse eitajatel ja maskivastastel tööle minna Lääne-Tallinna keskhaigla COVID-19 osakonda hooldajaks. Kivid enda sõnul haigust ei karda: „Oleme valmis kohtuma COVID-positiivsega. Vanematel inimestel on lupjunud veresooned, nemad peaksid saama rohkem hapnikku ja ei tohiks maski kanda. Mina ei saa enda tegevusega inimesi kaitsta, seega ei ole maskikandmisel mingit tulemust. Valitsused hirmutavad inimesi, kelle tõekspidamised on viimaste kuude jooksul palju muutunud.“

Vaata täispikka intervjuud videost.

Kommentaarid puuduvad