Keskpank: inimeste tarbimisharjumused on muutunud ettevaatlikumaks

uudised.ee

Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja sõnul on viirusekriis muutnud tarbijad ettevaatlikumaks, mis mõjutab omakorda majandust, vahendab BNS.

Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) kahanes statistikaameti andmetel kolmandas kvartalis aastavõrdluses 1,9 protsenti ja kasvas eelmise kvartaliga võrreldes 3,3 protsenti.

"Selline areng on parem, kui prognooside põhistsenaariumid ette nägid, ja pigem kooskõlas positiivse stsenaariumiga. Eesti SKP langus oli seni avaldatud statistika põhjal Euroopa Liidus kolmandas kvartalis väiksemate seas, aga ei erinenud kuigi palju teiste Põhja-Euroopa riikide näitajatest," ütles Oja pressiteates.

Oja sõnul mõjutavad majanduse arengut jätkuvalt nii viiruse levikut pidurdavad piirangud kui ka paljudes sektorites valitsev ebakindlus.

"Kevadiste piirangute vähendamine aitas Eesti majandusel kolmandas kvartalis kiiresti käivituda. Kiire majandusolukorra paranemine näitab, et viirusekriisil ei pruugi olla majandusele pikaajalist mõju. Samuti toetas majandust see, et sügisel ei kiirustatud uute piirangute seadmisega," märkis ökonomist.

Oja hinnangul ei mõjuta viirusekriis siiski majandust pelgalt piirangute, vaid ka suurenenud ebakindluse kaudu.

"Ära ei ole jäetud mitte ainult puhkusereise, vaid on püütud kokku hoida ka edasilükatavate ostude pealt. Näiteks on langenud rõivaste ja jalanõude ning uute autode ostmine," möönis Oja.

"Majanduslike kahjude vähendamiseks ei piisa aga üksnes piirangute vältimisest, vaid ka nakatumine peab olema madal, et inimesed julgeksid majanduselus osaleda," lisas ta.

Võrreldes teise kvartaliga on majanduslik olukord Oja hinnangul enamikus harudes siiski paranenud. 

"Seni on Eesti suutnud pärssida viiruse levikut ilma igapäevaelule karme piiranguid seadmata, vältides sedasi suuremat kahju majandusele. Sügisel mitmes Kesk-Euroopa riigis juhtunu näitab, et õnn võib väga järsult pöörduda," märkis ökonomist.

"Kevadel kehtestati piirangud märtsis ja aprillis, kui majandusaktiivsus on hooajaliselt keskmisest madalam, detsember on aga paljude harude jaoks väga oluline kuu. Seetõttu võivad tegevuspiirangud detsembris mõjutada ettevõtteid isegi enam kui kevadel," lausus ta.

Kommentaarid puuduvad