Uuring: kõigile avalikku haldust õppinutele ei jagu erialast tööd

uudised.ee

Tuleviku tööjõu- ja oskuste prognoosisüsteemi OSKA uuring näitas, et kõigile avaliku halduse hariduse omandanutele ei jagu erialast tööd, vahendab BNS.

Uuring selgitas, et üksnes avaliku halduse haridust eeldavaid ametikohti on vähe ning lisaks arusaamale riigi toimimisest on riigitöötajatel vaja ka põhjalikke teadmisi oma töövaldkonnast.

OSKA uuringujuhi Katrin Pihli sõnul lõpetab avaliku halduse erialadel 120 üliõpilast aastas, kuid tööd on pakkuda vaid ligi 70 lõpetajale. „Avaliku halduse ametites edukaks töötamiseks on vaja kombineerida nii avaliku halduse kui erialateadmisi - näiteks sotsiaaltöö, keskkonna või ehituse vallas," ütles Pihl.

Uuringu järgi kahaneb hõive avalikus halduses 2027. aastaks 1000 inimese võrra. Töökohtade arvu kahanemist on oodata avaliku halduse tugiteenuste pakkujatel ning ehituse ja maakorralduse eest vastutajatel. Avaliku halduse töökohti tuleb aga juurde sotsiaal- ja töövaldkonda ning tervishoidu arendavatele spetsialistidele, samuti IT ja andmekaitse töötajatele. Avaliku halduse töötajatel läheb tulevikus aina enam vaja teenuste disainimise ning andmeanalüüsi oskust.

OSKA avaliku halduse uuringus analüüsiti riigiasutuste, kohalike omavalitsuste, ametiühingute, ettevõtjate ja tööandjate organisatsioonide ning kutse- ja huvikaitse organisatsioonide tööjõu- ja oskuste vajadust aastani 2027 ning esitati ettepanekud haridussüsteemile, kuidas seda täita.

Tuleviku tööjõu- ja oskuste prognoosisüsteem OSKA koostab 2020. aasta lõpuks kõigil elualadel Eesti tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoosid ning võrdleb neid pakutava koolitusega kutse- ja kõrghariduses ning täienduskoolitustes. 

OSKA tööjõu- ja oskuste vajaduse uuringud aitavad teha tarku karjäärivalikuid ning kujundada tulevikku vaatavat töö- ja hariduspoliitikat. 

OSKA uuringuid koostab Kutsekoda Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Kommentaarid puuduvad