TAI alkoholivähendamise programm „Selge“ sai rahvusvahelise tunnustuse

uudised.ee

Tervise Arengu Instituudi (TAI) alkoholi tarvitamise vähendamiseks loodud eneseabiprogramm „Selge“ pälvis Rahvusvahelise Rahvatervishoiu Instituutide Assotsiatsiooni (IANPHI) tunnustuse ennetustöö eest Euroopa regioonis.

Alkoholipoliitika rakendamisel on üheks oluliseks eesmärgiks abi ja nõustamisteenuste arendamine ja nende kättesaadavuse suurendamine Eestis. TAI on viimase kümne aasta jooksul sellel suunal olulisi edusamme teinud. Eestis on kättesaadav alkoholitarvitamise häire ravi teenus eriarstiabis ja alkoholi liigtarvitamise varajase avastamise teenus üldarstiabis.

Abi laialdasema kättesaadavuse tagamiseks on loodud veebipõhine eneseabi programm „Selge“ – keskkond pakub tuge inimestele, kes soovivad iseseisvalt oma alkoholitarvitamist vähendada või lõpetada. „Just inimeste käitumismustrite muutumist toetav eneseabi programm koos laiemalt elanikkonna teadlikkust tõstva teavitustööga alkoholi liigtarvitamise vähendamise suunal on toonud meile rahvusvahelise tunnustuse rahvatervishoiu valdkonnas,“ kommenteeris TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel. 

Rahvusvaheline eneseabi programm „Selge“ tugineb tõenduspõhistel teraapiameetoditel ning TAI kohandas selle Eesti oludele vastavaks. Programm on mõeldud iseseisvaks kasutamiseks kõigile, kes soovivad oma alkoholitarvitamise harjumust muuta – tarvitada alkoholi vähem või üldse lõpetada. „Paljud inimesed, kes soovivad alkoholi tarvitamisega seotud probleemidele abi saada, pole valmis sellest spetsialistidega rääkima. Meie pakutav programm on täiesti anonüümne, tasuta ning kättesaadav inimesele just talle sobival hetkel,“ selgitas Sammel.

TAI on programmile läbi viinud ka mõju-uuringu, nagu on seda tehtud ka teistes riikides. „Uuring kinnitas, et programm on tõhus ning aitab tõepoolest vähendada tarvitatavaid alkoholi koguseid ning suurendada alkoholivabade päevade arvu. 87 protsenti programmiga liitunutest olid programmiga rahul,“ lisas Sammel.

Programm on kõigile kättesaadav alates 2020. aasta kevadest nii eesti kui vene keeles ning tänaseks on programmiga liitunud juba üle 3000 inimese.

„Selge“ koosneb kümnest moodulist, mis sisaldavad harjutusi ja toimetuleku-nippe alkoholitarvitamise vähendamiseks kaheksa nädala jooksul. Toetav kasutuskeskkond võimaldab seada endale eesmärke, võrrelda neid hiljem tegelikkusega, pidada alkoholitarvitamise päevikut ning kirjutada üles enda kogemusi ja tõhusamaid käitumistavasid.

Vaimse tervise hoidmiseks on oluline, et inimesed sooviksid ja oskaksid stressirohkel perioodil ilma alkoholita või alkoholi tarvitamist suurendamata toime tulla. Tähtis on meeles pidada, et alkohol on psühhoaktiivne aine, mis suurendab depressiooni, ärevuse, hirmu ja paanika sümptomeid. Seetõttu peaksid kõik alkoholitarvitajad hoolsalt kaaluma, enne kui tõttavad oma enesetunnet „kiire lõõgastaja“ abil leevendama. Alkohol ei aita stressiga toime tulla ei lühikeses ega pikas perspektiivis.

Eneseabiprogrammi „Selge“ rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmist „Kainem ja tervem Eesti“.

Kommentaarid puuduvad