Aastatel 2021-2023 saavad kunstnikupalka viis loojat

uudised.ee

Eesti Kunstnike Liidu kokku kutsutud komisjoni otsusel saavad aastatel 2021-2023 kunstnikupalka Eike Eplik, Anders Härm, Tiina Sarapu, Jevgeni Zolotko ja Sigrid Viir, vahendab BNS.

1982. aastal sündinud Eike Eplik on skulptor ja installatsioonikunstnik, kes kasutab loomingus loodusest pärit motiive ja skulptuuritehnikaid klassikalisest kipsivalust paberi- ja puiduassamblaažide ning leidobjektideni, lähtudes teoste loomisel improvisatsiooni põhimõtetest.

1977. aastal sündinud Anders Härm on kunstiteadlane, kuraator ja õppejõud. Härm on kõrghariduse omandanud Eesti Kunstiakadeemia Kunstiteaduse instituudis. Ta on vabakutseline kuraator ja lektor ning kuraatoriõppe õppekava juht Eesti Kunstiakadeemia Kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudis.

1971. aastal sündinud Tiina Sarapu on klaasikunstnik, kelle loomingus on klaas installatsioonide ja skulptuuride loomise peamine materjal ning ruumilise vormi looja, vahendamaks ideid peegelduste, läbipaistvuse ja lihtsa lehtklaasi ruumiliseks vormimise abil.

1983. aastal sündinud Jevgeni Zolotko on kunstnik, kelle loomingu keskmes on verbaalse ja ainelise materjali vahekord. Oma ruumispetsiifiliste installatsioonidega toob ta esile inimloomuse universaalseid jooni. Zolotkot huvitab kultuuri ja religiooni kaudu põlvest põlve edasi kantud tunnetus ja maha surutud alateadvus ja ta kaevub oma loomingus ühise teadvuse eelsesse minevikku.

1979. aastal sündinud Sigrid Viir on foto- ja installatsioonikunstnik. Kunstnikuna töötab ta sageli sotsiaalsete kokkulepete, ühiskonda raamivate moraalinormide ja -reeglitega, tegeledes samal ajal foto kui vahendi olemuse ning selle piiride küsitavusega. Viir on öelnud, et kunstnikuna on talle tähtis iseenesestmõistetavuse kahtluse alla seadmine, küsimuste esitamine, käitumisharjumuste uurimine ning „mina“ esitlemise vaatlemine avalikus ja privaatses kontekstis.

Avalduste esitamise tähtajaks 16. novembril laekus Eesti Kunstnike Liidule 50 taotlust. Kunstnikupalgale võivad kandideerida erialaselt aktiivsed loomingulises tippvormis kunstnikud, kuraatorid või kunstiteadlased/-kriitikud, kes soovivad järgneva kolme aasta jooksul pühenduda erialasele loometööle. 

Konkursi võitjatega sõlmib loomeliit lepingu vastavalt töölepingu seadusele. Palga saaja kohustub andma loomeliidule lepinguperioodil iga-aastaselt oma erialasest tegevusest vabas vormis ülevaate. Palga suurus on 1,1-kordne kultuuritöötaja miinimumpalk. Kunstnikupalka annab Eesti Kunstnike Liit välja koostöös Eesti Kultuuriministeeriumiga. 

Aastatel 2016‒2018 said kunstnikupalka Kaido Ole, Anu Vahtra, Mark Raidpere, Marge Monko ja Kris Lemsalu, aastatel 2017‒2019 Dénes Kalev Farkas, Kiwa, Flo Kasearu ja Jaanus Samma, aastatel 2018‒2020 Edith Karlson, Tanja Muravskaja ja Tõnis Saadoja, aastatel 2019‒2021 Jass Kaselaan, Jüri Kask, Marko Mäetamm, Kärt Ojavee ja Laura Põld ning aastatel 2020‒2022 Merike Estna, Raul Keller, Karel Koplimets, Paul Kuimet ja Kristina Norman.

Kommentaarid puuduvad