Mart Kalm Jaak Joala mälestusmärgist: ega mind see monument ei vaimusta

Duubel

Viljandisse püstitatud Jaak Joala kuju kohta on sõna võtnud ka mitmed Eesti kuulsused ning oma pahameelt on selle suunas väljendanud näiteks räppar Genka, lauljatar Hedvig Hanson ja kirjanik Justin Petrone. Laulja Ivo Linna on isegi öelnud, et monument ei ole väärikas ning meenutab rohkem tivoliatraktsiooni. Kas selline pahameel on õigustatud või mitte, seda küsib "Duubel" arhitektuuriajaloolaselt Mart Kalmilt.

Mart Kalm tunnistab, et ega teda see monument ei vaimusta. "Mind on võib-olla kõige rohkem häirinud see ebakorrektne viis, kuidas seda püstitati," ütleb Kalm, et peab inimesena küll Joala monumendi autorist Mati Karminist lugu, aga need kommentaarid mida ta on andnud ja kuidas ta on avalikku konkurssi halvustanud, ei tee talle au. 

Üldiselt ei saa öelda, millised kujud inimestele meeldivad ja millised mitte, sest arvamusi on erinevaid. Küll aga tunnistab Kalm, et tema peab Karmini töödest lugu ja toob näitena välja Tartu Ülikooli raamatukogu ees oleva kirjandusteadlase ja semiootiku Juri Lotmani mälestusmärgi.

Paraku on poleemikat tekitanud ausambad rahvasuus nimetatud koleehitisteks ja see Kalmule ei meeldi. "Mina teadlasena hoiduks sellisest sõnast," ütleb ta, et see on liiga üheselt hinnanguline. "Mis ühele kole, see teisele ilus," lisab ajaloolane.  

Inimestele on pinnuks silmas ka Tartu maantee ja Pronksi tänava ristmikule planeeritav 13-korruseline büroohoone, mille eskiisi autor on Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik. 

Kalmu hinnangul on Jaak Joala monument ja Stockmanni ristmikule rajatav hoone väga sarnased. "Mõlemad peegeldavad sellise suurte teenetega vanema looja pinnase jalga alt kadumist," ütleb Kalm, et nendes ei ole enam seda kindlust, mis nooruspõlves. "Nii Karminis kui Künnapus on tohutu kogemus, ideid pakatab, aga kuidagi tuleb need kõik kokku panna, kuid siin on see mõtteselgus kaotsi läinud," lisab ta.

Vaata täispikka intervjuud videost.
 

Viljandisse püstitatud Jaak Joala kuju kohta on sõna võtnud ka mitmed Eesti kuulsused ning oma pahameelt on selle suunas väljendanud näiteks räppar Genka, lauljatar Hedvig Hanson ja kirjanik Justin Petrone. Laulja Ivo Linna on isegi öelnud, et monument ei ole väärikas ning meenutab rohkem tivoliatraktsiooni. Kas selline pahameel on õigustatud või mitte, seda küsib “Duubel” arhitektuuriajaloolaselt Mart Kalmilt.

Mart Kalm tunnistab, et ega teda see monument ei vaimusta. “Mind on võib-olla kõige rohkem häirinud see ebakorrektne viis, kuidas seda püstitati,” ütleb Kalm, et peab inimesena küll Joala monumendi autorist Mati Karminist lugu, aga need kommentaarid mida ta on andnud ja kuidas ta on avalikku konkurssi halvustanud, ei tee talle au. 

Üldiselt ei saa öelda, millised kujud inimestele meeldivad ja millised mitte, sest arvamusi on erinevaid. Küll aga tunnistab Kalm, et tema peab Karmini töödest lugu ja toob näitena välja Tartu Ülikooli raamatukogu ees oleva kirjandusteadlase ja semiootiku Juri Lotmani mälestusmärgi.

Paraku on poleemikat tekitanud ausambad rahvasuus nimetatud koleehitisteks ja see Kalmule ei meeldi. “Mina teadlasena hoiduks sellisest sõnast,” ütleb ta, et see on liiga üheselt hinnanguline. “Mis ühele kole, see teisele ilus,” lisab ajaloolane.  

Inimestele on pinnuks silmas ka Tartu maantee ja Pronksi tänava ristmikule planeeritav 13-korruseline büroohoone, mille eskiisi autor on Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik. 

Kalmu hinnangul on Jaak Joala monument ja Stockmanni ristmikule rajatav hoone väga sarnased. “Mõlemad peegeldavad sellise suurte teenetega vanema looja pinnase jalga alt kadumist,” ütleb Kalm, et nendes ei ole enam seda kindlust, mis nooruspõlves. “Nii Karminis kui Künnapus on tohutu kogemus, ideid pakatab, aga kuidagi tuleb need kõik kokku panna, kuid siin on see mõtteselgus kaotsi läinud,” lisab ta.

Vaata täispikka intervjuud videost.
 

Kommentaarid puuduvad