Ratase valitsus jätkab tööd uue valitsuse ametisse asumiseni

uudised.ee

Peaminister Jüri Ratas andis neljapäevasel valitsuse istungil ametlikult teada omal algatusel tagasiastumise otsusest, mille tagajärjel astub tagasi kogu valitsus, vahendab BNS.

„Tänan südamest nii Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda, Isamaa erakonda kui ka Eesti Keskerakonda koostöö ja panuse eest, mida oleme valitsuse ametisse astumisest saati teinud. Samuti olen siiralt tänulik kõigile Eestimaa inimestele nende toetuse ning ka vajaliku tagasiside eest, mis on igale valitsusele oluline,“ ütles peaminister Jüri Ratas.

„Oleme praeguse valitsuse ametiaja jooksul näidanud mitmeid märgilisi saavutusi ja teinud olulisi samme Eesti elu edasiviimisel. Nendeks on näiteks kaks erakorralist pensionitõusu, teadus- ja arendustegevuse rahastuse tõstmine ühe protsendini meie sisemajanduse kogutoodangust ning loomulikult ka edukad Euroopa Liidu järgmise eelarveperioodi ja taaskäivituskava läbirääkimised. Samuti nõudis meilt kõigilt suurt panust ja pühendunud tööd koroonaviiruse levikust tingitud iseseisvuse taastanud Eesti suurim tsiviilkriis ning kevadel kehtinud esimene eriolukord,“ ütles  Ratas.

Ta lisas, et järgnevad kuud ja aastad seavad uue valitsuse ette kaalukad väljakutsed jätkuva tervise- ja majanduskriisi lahendamisel ning kõigi inimeste ja terve riigi elu arendamisel.

Tagasi astunud valitsus jätkab tegevust ajani, mil uus valitsus on ametisse astunud.  Vältimatu vajaduseta hoidub tagasi astunud valitsus põhimõtteliste või riigi eelarvekulusid suurendavate otsuste tegemisest.

Kolmapäeval teavitas peaminister omal algatusel tagasiastumise otsusest president Kersti Kaljulaidi ja riigikogu.

Põhiseadus annab  presidendile aega kuni kaks nädalat määrata peaministri kandidaat ning anda talle ülesanne uue valitsuse moodustamiseks. Neljapäeval kirjutas president Kersti Kaljulaid alla otsusele nimetada peaministrikandidaadiks Kaja Kallas.

Peaministrikandidaadil on omakorda aega 14 päeva, mille jooksul tuleb riigikogule esitada ettekanne tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel peab riigikogu otsustama peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volituste andmise. Volitused saanud peaministrikandidaat peab seitsme päeva jooksul esitama valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab kolme päeva jooksul valitsuse ametisse.

Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees.

Kommentaarid puuduvad