Neli Isamaa saadikut nakatus koroonaviirusesse

uudised.ee

Esmaspäeva hommikuks on neljal riigikogu Isamaa fraktsiooni saadikul ning kolmel ametnikul tuvastatud koroonaviirus, kirjutab Postimees. 

Riigikogu spiiker Henn Põlluaas (EKRE) selgitas esmaspäeva hommikul, et hetkel on kuni neli saadikut koroonapositiivsed, lisaks ka kolm ametnikku. "Info täieneb kogu aeg, kuna Isamaa fraktsioon käis täiskoosseisus testimas ja nende kõikide vastused pole veel tulnud," lausus Põlluaas. 

Isamaa juhi Helir-Valdor Seedri sõnul on 12-st Isamaa fraktsiooni liikmest neli saanud posiitiivse testitulemuse, kolm negatiivse – sealhulgas ka Seeder – ning ülejäänud ootavad vastust. 

"Praeguses olukorras, kus mitmetel riigikogu liikmetel on tuvastatud koroona ja on palju lähikontakseid, pean tõenäoliseks, et teeme otsuse minna üle kaugtööle," selgitas riigikogu spiiker Henn Põlluaas (EKRE), lisades, et riigikogu juhatus arutab olukorda kell 12. 

EKRE fraktsioonis nakatunuid ei ole, kui Põlluaas nentis, et komisjonides oldi koos koroonapositiivsetega, ehk lähikontaktseid võib tulla ka EKRE ning teiste fraktsioonide puhul. 

Põlluaasa sõnul täieneb info nii haigestunutest kui ka nende lähikontatksetest. "Oleme fraktsioonidele pannud südamele, et nad informeeriks juhatust," lisas Põlluaas. 

Põlluaasa sõnul on raske öelda, millal viirus levima hakkas. Ta nentis, et eelmisel nädalal olid Toompeal ärevad ajad ning palju suhtlust. "Hoiame pöialt, et võimalikult vähe oleks koroonapositiivsed," lisas Põlluaas.

Kaugtööle üleminemist toetas ka Seeder. "Kui kaugtööle läheme, ei saa piirduda ainult selle nädalaga, vaid tuleb pikem periood võtta," lisas Seeder.

"Kui kolle on, tuleb väga ettevaatlikult käituda ja püüda ikkagi vältida neid kontakte nii palju kui võimalik," lisas Seeder.

Riigikogu Isamaa fraktsiooni juht ja erakonna peasekretär Priit Sibul käis koroonaviiruse testi andmas laupäeval ning sai pühapäeval teada oma positiivse proovivastuse. "Ma täna tegime fraktsiooni koosoleku elektrooniliselt, sest ma andsin positiivse tulemuse," märkis Sibul.

Tema teada ootab veel kolm riigikogulast oma proovivastust, viis on saanud negatiivse tulemuse ja kuuel (lisaks Sibulale - toim.) oli testi vastus positiivne.

Sibul kinnitas, et tal on avaldunud minimaalsed koroonaviiruse sümptomid. Samuti nentis ta, et telefoni alla laetud rakendus HOIA talle lähikontaktsuse kohta teavitust ei andnud.

Senikaua kuni selgub lähikontaktse Covid-19 testi tulemus, peavad ka lähikontaktsega kokku puutunud inimesed olema ettevaatlikud ja jälgima tervist. 

Kui testi tulemus peaks olema positiivne, siis kuidas riigikogu suures saalis defineerida lähikontakseid? Terviseameti esindaja Eike Kingsepp on varem sama teemat kommenteerides selgitanud, et siin saab lähtuda samast põhimõttest nagu bussis või lennukis istudes: ehk siis puudutab see neid, kes istusid kolm istet ees, taga ja kõrval; aga ka neid, kes puutusid inimesega kokku nii fraktsioonis, komisjonides kui ka riigikogu koridorides. 

Riigikogu on pidanud kaugosalusega istungit varem ühel korral, mullu sügisistungjärgu viimasel istungil 17. detsembril. 

Kommentaarid puuduvad