Laupäeval toimub Tallinnas meeleavaldus Navalnõi toetuseks

uudised.ee

Tallinnas Vabaduse väljakul toimub laupäeval kell 12 meeleavaldus arreteeritud Vene opositsiooniliidri Alekseid Navalnõi toetuseks, kirjutab BNS.

Navalnõi peeti kinni möödunud pühapäeval Moskvas, kuhu ta naasis pärast Novitšoki mürgitusest paranemist Saksamaal. Uuriv ajakirjandus tuvastas, et mürgitamisega oli seotud Vene eriteenistus FSB.

Sel laupäeval toimuvad üle maailma meeleavaldused, kus nõutakse Navalnõi viivitamatut vabastamist ning otsustava surve avaldamist Kremlile, et see lõpetaks vabaduse usku kodanike põhiõiguste ja -vabaduste piiramise.

Meeleavalduse ühe korraldaja kodanikuaktivist Sergei Metlevi sõnul on Eestis palju inimesi, kes jälgivad Venemaal toimuvat, omavad seal sõpru ja sugulasi ning peavad seepärast oma moraalseks kohuseks toetada venemaalaste püüdu vabaduse ja inimsõbraliku riigi poole. „Navalnõi kehastab absoluutset julgust ning taaskehtestab üksikkodanikku võimumasina väe ees. Ta väärib austust ja tuge. Meil ei ole ükskõik, et meie naaberriigi võimud rikuvad niivõrd jõhkralt inimelusid. Vabad ühiskonnad peavad tulema Vene kodanikuühiskonnale appi,“ ütles Metlev.

Meeleavalduse eestvedaja, Eestisse emigreerunud Vene ökoaktivisti Jevgenia Tširikova sõnul läheb ta meeleavaldusele toetama mitte lihtsalt poliitik Navalnõid, vaid oma sõpra. „Mind ajas endast välja see metsik ebaõiglus, et täiesti süütu inimene pannakse puuri. Ma tunnen teda isiklikult juba aastaid. Mäletan, kuidas ta toetas minu kandidatuuri Himki linnapea kohale. Aleksei külastas Himkit isiklikult koos oma meeskonnaga, aitas teha agitatsiooni, selgitas, miks korrumpeerunud võim tuleb välja vahetada. Aleksei on imeline inimene – julge, aus ja väga abivalmis, lisaks suurepärase huumorisoonega. Just selliseid poliitikuid Venemaa vajab. Ma usun, et kõik koos saavutame Aleksei vabastamise,“ ütles Tširikova lootusrikkalt.

Meeleavaldusel järgitakse pandeemiaga seotud reegleid. Üritus on politseis registreeritud. Osalejatel palutakse võtta kaasa Aleksei Navalnõi proteesid, püsida väljakul hajutatult ja kanda maske.

Kommentaarid puuduvad