Hundid sõid ära Soome külalisküttide noore laika

uudised.ee

Viljandimaal Kõpu lähedal metsseajahti pidanud küttide nooruke jahikoer langes möödunud pühapäeval huntide roaks, kirjutab Sakala.

Viljandimaa jahimeeste liidu juhatuse esimehe Priit Vahtramäe sõnul leidis õnnetus aset riigimetsa majandamise keskuse rendimaal Soomaa rahvuspargi lähedal, kus on juba aastaid kehtinud huntide küttimise keeld. Läinud nädalavahetusel olid küttima kutsutud külalised Soomest ja neil oli kaasas kaks jahikoera. Koerad läksid esiti põtrade peale minema, ent kui ühel hetkel hakkas olukord kahtlane tunduma, otsiti nad GPS-seadme järgi üles.

«Kohale jõudes selgus, et üks koer on ära söödud. See oli soomlaste poolteiseaastane noor Siberi laika. Teine õnneks pääses,» lausus Vahtramäe.

Siinsetele küttidele on teada, et viimasel paaril aastal on olnud päris mitu juhtumit, kui hundid koeri ründavad. Priit Vahtramäe tõi näiteks, et mullu läks samal jahialal huntide saagiks sellesama jahi korraldaja koer, hukka on saanud Tänassilma jahiseltsi koer ja Karksis söödi ära metsa läinud taks. «Seal küll ei olnud jahipäev, aga jahikoer jooksis metsa ja hundid puresid ta ära,» selgitas kütt.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko ütles, et koerad sattusid jahi käigus kokku huntidega, kes neile omasel viisil enda territooriumile tungijaga arved õiendasid. «Paraku tuleb selliseid juhtumeid aeg-ajalt ikka ette, nende puhul polegi muud ennetust, kui jätta koeraga metsa minemata,» nentis Rakko. «Risk huntide ohvriks jääda suureneb oluliselt siis, kui koeraga jahti peetakse. Kohapeal suurt midagi selle vältimiseks teha ei ole.»

Ta lisas, et konflikte inimese ja hundi vahel on kultuurmaastike ja loomakasvatuspiirkondadega võrreldes Soomaal siiski tunduvalt vähem. «Probleeme esineb äärealadel ja kaks viimast sealset juhtumit olid tõepoolest seotud koera murdmisega.» 

Kommentaarid puuduvad