Õed: tervishoiukriisi vältimiseks peab tegema kiireid samme

uudised.ee

Eesti Õdede Liit leiab, et järgmise tervishoiukriisi vältimiseks peab tegema kiireid samme, eelkõige tuleb suurendada õdede arvu ning selleks oodatakse panust ka uuelt valitsuselt. 

Eestis ja kogu maailmas on terav õdede puudus, mis on COVID-19 pandeemia ajal süvenenud. WHO andmetel on ülemaailmselt puudu kuus miljonit õde, Rahvusvaheline Õdede Nõukogu (ICN) prognoosib, et aastaks 2030 on puudu kuni 14 miljonit õde. Samal ajal, kui mitmed riigid teevad suuri jõupingutusi välisriikidest õdede värbamiseks, on Eestis tavapärased tervishoiutöötajate kollektiivlepingu läbirääkimised pidurdunud, leiavad õed. 

„Mitmed riigid on alustanud õdede värbamist välismaalt. Ainuüksi Suurbritannia investeeris eelmisel aastal õdede rahvusvahelise värbamise projekti 28 miljonit eurot. Eestis seevastu on peatatud isegi tavapärased tervishoiutöötajate kollektiivlepingu ehk palga- ja töötingimuste läbirääkimised. Ootame, et uus valitsus pingutaks õdede arvu pikaajaliselt kasvu nimel, et me ei jõuaks veel enne COVID-19 pandeemia taganemist järgmisesse tervishoiukriisi – tööjõukriisi,“ ütleb Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus.

Süveneva õdede puuduse põhjuseks peab Rahvusvaheline Õdede Nõukogu (ICN) COVID-19 pandeemia põhjustatud stressi ja valitsuste tegevusetust õdede puuduse vähendamisel.

„Tervishoiutöötajate hoidmine on praegu olulisem kui kunagi varem. Seda kinnitavad nii rahvusvahelised raportid kui ka meie oma tervishoiutöötajad, kes on suure pinge all. Nagu mujal maailmas, lähevad ka paljud meie õed plaanitust varem pensionile või planeerivad eriala vahetust. Õdede puudus võib meid viia olukorda, kus pärast pandeemia taandumist pole tervishoiuteenuseid võimalik saada, sest tervishoiutöötajaid lihtsalt ei ole piisavalt,“ ütles Kannus.

Eestis on juba aastaid olnud suur õdede puudus, mis on sundinud inimesi töötama oma võimete piiril. Aina enam pöörduvad Eesti õdede poole välismaised tervishoiu- ja värbamisorganisatsioonid, et neid enda juurde tööle meelitada. 

Eesti Õdede Liit saatis suvel tööandjatele kollektiivlepingu projekti ja algatas sellega lepingu läbirääkimised. Tööandjad pole siiani omapoolset ettepanekut teinud. Eelmine kollektiivleping kehtis kuni eelmise aasta lõpuni.  

Eesti Õdede Liit on kutseorganisatsioon ja ametiühing. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õenduse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. Eesti Õdede Liit osaleb Rahvusvahelise Õdede Nõukogu ja Euroopa Õdede Nõukogu tegevuses.

Kommentaarid puuduvad