Sanna-Leena Immanen Soome reisipiirangutest: kohustuslikud testid on edaspidise arutluse all

Duubel

Alates tänasest hakkasid kehtima Soome kehtestatud piirangud ning järgneva 30 päeva jooksul saavad Soome reisida ainult teatud ametite esindajad, näiteks tervishoiu- ja päästetöötajad, diplomaadid, ajakirjanikud ja kaubatöötajad. See tähendab, et tuhanded eestlased, kes töötavad näiteks ehitus- või teenindusvaldkonnas, ei saa enam Soome töö ja Eesti kodu vahet pendeldada ning pidid valima, kas jääda sissetulekuta Eestisse pere juurde või teenida Soomes raha. Piirangud mõjutavad tuhandeid eestlasi, aga põhjustavad meelehärmi ka paljudele ettevõtjatele. "Duubli" stuudios on antud teemat kommenteerimas Soome saatkonna pressinõunik Sanna-Leena Immanen.

Eesti valitsuse liikmed püüdsid veenda Soome valitsust, et rangeid reisipiiranguid ei tuleks. Kas see oli õige otsus, et Soome ei olnud nõus piiranguid leevendama? „Soome lähtus viirusetõrjest, sest uus tüvi võib olla ohtlikum. Tuleb säilitada praegune olukord, sest hetkel väga tõsist probleemi veel ei ole. Selles mõttes oli otsus õige,“ rääkis Immanen.

Soome on nimetanud peamiseks piirangute kehtestamise põhjuseks selle, et kardetakse inglise muteerunud viirustüve. Samas taastati hiljuti otselennud Suurbritannia ja Iirimaaga, kust võib samuti uus tüvi riiki tulla. Miks on Eestile kehtestatud karmimad reisipiirangud kui teistele riikidele? „Soomlasi tuli Suurbritanniast tagasi tuua. See oli tagasitoomise võimaldamine, sest muidu oleks tulnud neil kasutada ümberistumisi ja alaealistega ei oleks see variant olnud,“ lisas saatekülaline.  

Immaneni sõnul ei sõltunud ranged piirangud asjaolust, et eestlased ei soovinud laeval vabatahtlikku koroonatesti teha: „leevendused sõltuvad viiruse leviku kontrollimisest, aga kindlaid numbreid veel paika pandud ei ole. Kohustuslikud testid on edaspidise arutluse all, aga praeguseid otsuseid need ei mõjutanud.“

Kehtestatud piirangud on probleemiks ka paljudele Soome ettevõtjatele, kes jäävad paljudest töötajatest ilma. Kuidas nende probleemidele vastu tullakse? „Soome käivitas taotlusvoorud arengu- ja innovatsiooni jaoks, samuti kui ettevõtte käive on lagenud 10%. Seega toetusi on mitmeid,“ kommenteeris Immanen.

Vaata täispikka intervjuud videost!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11350790[/embed]

Kommentaarid puuduvad