Läänemets: ülimadala piimahinna pärast ei tuleks rõõmustada

uudised.ee

Sotside aseesimees Lauri Läänemets leiab, et naeruväärselt odav poepiim ei peaks kedagi rõõmustama, sest hinnadumpingu lõppefektiks on tarbijate endi sissetulekute ja heaolu langus. 

“Poes odava piima üle ei maksa rõõmustada, sest te ostate seda peaaegu lüpsihinnaga. Antud juhul maksavad näiteks piimafarmid selle luksuse kinni, ehk siis kellegi palk näiteks Järva- või Jõgevamaal jääb tõstmata ning kui taoline olukord kaua kestab, on meil veel vähem Eesti kapitalil põhinevaid piima ja piimasaaduste tootjaid- raha saab lihtsalt otsa ja nad ostetakse välismaalaste poolt üle,” kirjutab Läänemets sotsiaalmeedias.

“Täiesti kontrollimatu ja vaba turg igal pool ei tööta mitte õiglaselt, vaid tapab antud juhul Eesti kapitali, põllumajandust ning lõpuks lööb Eesti perede rahakoti pihta, kes selles ahelas töötavad,” selgitab Läänemets. 

Ka põllumajandus-kaubanduskoja esimees Roomet Sõrmus taunib Prisma jaeketi otsust piimaliitri hind 34 sendini langetada. Ka Maxima on reklaaminud enda piima samas hinnaklassis.

“Minu arvates on hinnasõtta sukeldunud kaupmeeste käitumine täiesti vastutustundetu,” märkis Sõrmus. “Piima tootmise keskmine omahind Eesti piimafarmis on 30 senti, koos käibemaksuga seega 36 senti. See piim tuleb aga laudast ka tööstusesse viia, pakki panna ja tööstusest poodi toimetada. Pole mõtet hakata arutama laudast tuleva piima ja poepiima rasvaprotsentide erinevuse ja muu seesuguse ebaolulise üle – nii madal hind on üheselt jätkusuutmatu.”

“Kui nii toiduga käitume, siis pole mõtet unistada rohepöördest ja teiste ühiskonna poolt põllumeestele esitatavate soovide täitumisest,” hoiatas Sõrmus. “Ma tean väga hästi, et põllumeestele makstav hind ei sõltu vaid kõige odavama kilepiima hinnast, aga toit ei saa ja ei tohi olla nii odav.”

Kommentaarid puuduvad