Kallas: on ülioluline, et vaktsiinitootajad oma kohustusi täidaksid

uudised.ee

Peaminister Kaja Kallas arutas neljapäeval Euroopa Liidu liidrite videokohtumise esimesel päeval EL-i riigipeade ja valitsusjuhtidega murettekitavat olukorda Euroopas seoses uute väga nakkavate viirustüvede levikuga ning kiiremat vaktsiinide kasutuselevõttu, vahendab BNS.

"Epidemioloogiline olukord valmistab kõigile suurt muret, eriti uute nakkavamate viirusetüvede leviku tõttu. Peame ühelt poolt jätkama piirangute koordineerimisega liikmesriikide vahel ja teisalt kiirendama vaktsiinide kasutuselevõttu," rõhutas Kallas.

Ta väljendas toetust Euroopa Komisjoni tegevuskavale, mille eesmärk on olla teadlaste, biotehnoloogiaettevõtete, tootjate ja avaliku sektori asutuste koostöös paremini valmis uute viirustüvede levikuga toimetulekuks (bioohutuse valmisoleku tegevuskava HERA Inkubaator).

Peaminister rõhutas veel, et liikmesriigid ei tohi uute tüvede leviku tõkestamisel pöörduda piiride sulgemisega tagasi möödunud kevadisse, suurt segadust tekitanud olukorda.

"Eesti jaoks on tähtis, et liikmesriigid jälgiksid nn roheliste koridoride põhimõtteid, mille järgi tuleb tagada transporditöötajate ja kaupade sujuv liikumine siseturul," lisas peaminister.

EL-i riigipead ja valitsusjuhid keskendusid aruteludes vaktsiinidega seotud küsimustele. Kallas tõi esile, et Euroopa Komisjoni poolt liikmesriikide nimel sõlmitud eelostulepingud vaktsiinitootjaga on olnud parim valik.

"EL-i poolt ühiselt läbi räägitud lepingud on kõigile liikmesriikidele taganud võrdse juurdepääsu vaktsiinidele, sealhulgas väikeriikidele nagu Eesti," sõnas peaminister.

"Samas on ülioluline, et vaktsiinitootjad oma kohustusi Euroopa ees täidaks ning seetõttu tervitame kõiki komisjoni tegevusi, mis aitavad kaasa vaktsiinide tootmisvõimsuse suurenemisele. Oleme valmis Eestis vaktsineerimisi kiirendama kohe, kui tarned suurenevad," märkis peaminister.

Euroopa Komisjon on võtnud ette rea samme, et parandada koostööd ravimitootjate vahel, kõrvaldada kitsaskohad tarneahelates ja tagada toorainete olemasolu.

Kallas rääkis liikmesriikide juhtidele ka Eesti ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) pilootprojektist, mille raames luuakse digitaalsete vaktsineerimissertifikaatide kontrollimiseks turvaline üleilmne andmevahetuskiht.

"Peame olema valmis üleilmse e-lahendusega selleks hetkeks, kui vaktsiinide kättesaadavus pole enam probleem ja inimesed hakkavad rohkem reisima. Meie eesmärk on tagada turvaline ja usaldusväärne lahendus vaktsiinisertifikaatide piiriüleseks kontrollimiseks. Võltsitud COVID-19 testi tulemused ja tõendid vaktsineerimise kohta on juba kahetsusväärselt ringluses," sõnas Kallas ning väljendas lootust, et EL-i riigid ühinevad pilootprojektiga.

Ülemkogu kinnitas solidaarsust EL-i mittekuuluvate riikidega COVID-19 vastases võitluses.

Peaminister Kallas väljendas toetust Euroopa Komisjoni juhtrollile, et koordineerida liikmesriikide tegevust kolmandate riikide abistamisel, sealhulgas vaktsineerimisel. Peaminister tervitas ka Euroopa Komisjoni ja WHO piirkondlikku paketti, millega toetatakse 40 miljoni euroga idapartnerluse riike vaktsineerimise korraldamisel.

Ülemkogu arutas ka EL-i vastupanuvõime tugevdamist võimalikele terviseohtudele pikemas vaates. Euroopa Komisjon on esitanud ettepanekud EL-i terviseliidu loomise ning EL-i ravimistrateegia kohta, mis on esimene samm terviseohtudele valmisoleku ja nendele reageerimise tugevdamisel.

Kommentaarid puuduvad