Üllar Lanno: vaktsiinid on terviseametis nullis

uudised.ee

Terviseameti juht Üllar Lanno märkis reedel pressikonverentsil koroonaviiruse olukorra kohta, et see on ülikriitiline ning ka vaktsiinid on terviseametis nullis, vahendab BNS.

"Vaktsiinid on terviseametis nullis. Ei ole mõtet ka tekitada tunnet, et vaktsiinid on kuskil kinni. Terviseametis need kinni ei ole, sest need on laos nullis," ütles Lanno.

Tema sõnul on AstraZeneca ladu nullis ja Pfizerit on umbes üks protsent ja Modernat on seal mõned tuhanded doosid ainult.

"Ei ole terviseametilt midagi juurde saada rohkem, kui see, mis üle piiri tuleb. Ei ole mõtet tekitada kommunikatsioonis tunnet, et vaktsiinid on kuskil kinni. Kindlasti nad terviseametis kinni ei ole," nentis ta.

Lanno sõnul on olukord ülikriitiline. "Täna oli 1204 positiivset koroonatesti. Kurb on see, et positiivsete testide osakaal kõigist testidest on üle 18 protsendi. See tähendab, et iga viies inimene võib kanda nakkust," märkis Lanno. 

Lanno tõdes, et juba täna on 100 000 elaniku kohta Saaremaal 1500 nakatunut. "Me oleme nägemas väga kiiret kasvu ka Lääne-Virumaal ning Harjumaal, Ida-Virumaal ja Võrumaal. Paneb mõtlema, kas me selle aastaga pole midagi õppinud," ütles ta. 

"Haiglate poole vaadates on olukord küll viimasel ajal suhteliselt sama, kuid intensiivis on inimeste hulk kasvamas, haiglad on viimse piirini viidud. Haiglavõrku tuleb tänase käskkirjaga juurde kohti covid-haigete jaoks, 852 üldvoodikohta kokku. Intensiivravisse tekib 74 kohta, kokku siis 926 ainult COVID-19 patsientidele mõeldud kohta," selgitas Lanno.

"Täna ei ole mõtet enam pead liiva alla panna. Me kõik oleme väsinud, aga me kõik peame tunnetama vastutust. Praegu, kus nakatumise hulk pidurdamatult kasvab, ei ole meil enam reservi, et samamoodi jätkata. Ligi 90 protsenti on tegevusi, mida saame teha ise, et nakkust alla saada," leidis ta.

"Kui vaadata töö tegemise tingimusi, siis distantsilt töö tegemine on soovitatav. Terviseamet on juba distantsil. Kutsun kõiki seda sama tegema. Igasugune kontakt, mida täna saame vähendada, on vaja ära jätta. Skeemitamiseks ei ole meil enam reserve. Pigem katsume aru saada, miks me neid asju teeme," ütles Lanno. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik lisas, et laupäeval saab täpselt aasta, kui esimene Covid-19 positiivne inimene Eestis avastati. "See aasta on olnud ränk oma tõusude ja mõõnadega," märkis ta. 

"Kui me näeme haiglaravi vajavate inimeste tõusu, siis peame mõtlema sellele, et need numbrid tõusevad viivitusega. Praegused numbrid kajastuvad haiglaravi numbrites alles märtsi alguses. Covid-19 kriisi lahendamine tähendab teiste tervishoiu teenuste piiramist. Vaba ressurssi lihtsalt enam pole. Kui me soovime, et plaaniline ravi võimalikult kiiresti taastuks, siis meil tuleb tõsiselt pingutada. Me oleme näinud, kui kiiresti võivad numbrid tõusta," nentis ta. 

Kiige sõnul on kindlasti valitsuse piirangud subjektiivsed ja neis on omajagu ebavõrdsust, kuid need on tehtud eesmärgiga vähendada liikumist, sest igasugune liikumise vähendamine aitab.

Kiik kinnitas, et reedel arutas töötukassa nõukogu ja valitsus toetusi ning kindlasti on kavas toetada piirangutest enim puudutatud asutusi. Täpsemalt selgub see järgmisel nädalal.

Kommentaarid puuduvad