Kiik: haiglaravi vajajate arv ületab peagi haiglate võimekuse piiri

uudised.ee

Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuhi doktor Urmas Sule kinnitusel saabub kõige rohkem koroonahaigeid haiglatesse Harjumaalt ning see trend on süvenev, töö- ja terviseminister Tanel Kiik märkis aga, et on vaid aja küsimus, millal haiglaravi vajavate inimeste arv ületab haiglate võimekuse piiri.

"Oleme juba harjunud, et uusi nakatunuid on ööpäevas üle 1000, viimati oli see arv väiksem 23. veebruaril. See on uus reaalsus, nagu ka see, et haiglaravil on üle 500 patsiendi, nüüd siis 563," ütles Sule. 

Tema sõnul nädalavahetusel nakatunute arvu kasv on igati loogiline. "Kõige suurem muutus on see, et kui kaks nädalat tagasi on lõuna staabi haiglates 262 haigestunut ja põhja staabi haiglates 230, siis täna on need numbrid vastavalt 201 ja 360," ütles Sule, märkides, et põhja staabis nakatunute kasv pidevalt jätkub. 

Juba eelmise nädala alguses on hakanud põhja staabi haiglad oma ravivõimekust tõstma ja see kätkeb ka seda, et need voodikohad, kus haiglaravi vajadus on väiksem, siis neid voodikohti ka vähendatakse koroonahaigete kasuks. "Selles osas, et oleks võimalikult hästi tagatud plaaniline ravi ja ka covid-haigete ravi, peame haiglatega pidevalt nõu," märkis Sule. 

Tema sõnul pole põhjust arvata, et haiglaravi vajavate patsientide arv hakkaks lähiajal langema, mistõttu on olukord väljakutsuv. 

Ka töö- ja terviseminister Tanel Kiik tõdes, et olukord koroonaviiruse rindel on uutes negatiivsetes kõrgustes. "Viimaste nädalate jooksul on nakatumise trend olnud kiirenev ja see olukord on enam kui murettekitav. Nakatumise kiirus on suurim, mida me seni näinud oleme, ja sellise nakatumise juures on vaid aja küsimus, millal haiglaravi vajavate inimeste arv ületab haiglate võimekuse piiri," ütles Kiik.

Tema sõnul on seega kõik piirangud, mida riik on kehtestanud, igati põhjendatud, ning vastupidistel väidetel pole alust. Kiik lisas, et tema enda veendumus kaldub veelgi karmimate piirangute suunas. 

Kiik märkis ka, et mida kauem tuleb piirata plaanilist ravi, seda karmimad on kaudsed mõjud, mis tuleneb kasvavad ravivõlast. 

Kommentaarid puuduvad