Edetabel kinnitab Tartu Ülikooli haridusteaduse jätkuvat maailmataset

uudised.ee

Äsja avalikustatud maailma ühes mainekamas ülikoolide erialade pingereas „QS World University Rankings by Subject 2021“ on Tartu Ülikool esindatud 17 erialaga - üle-eelmisel aastal esmakordselt edetabelisse jõudnud haridusteaduse eriala on pingereas taas tõusnud ja paikneb nüüd 151.–200. kohal.

Tartu Ülikooli erialadest on lisaks haridusteadusele edetabelis kõrgeimal kohal ehk vahemikus 151–200 filosoofia, geograafia ning politoloogia ja rahvusvahelised uuringud. Võrreldes eelmise aastaga on oma kohta parandanud haridusteadus, bioloogia, meditsiin, füüsika ja astronoomia ning keemia. Esimest korda jõudsid sel aastal edetabelisse majandus ja ökonomeetria, mis on kohtadel 451–500, ning ärindus ja juhtimine, mis on kohtadel 501–550.

Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudi juhataja Äli Leijeni sõnul on haridusteadlased uudise üle väga rõõmsad. „Oleme selle nimel pikalt tööd teinud ja teadustegevuse tõhustamine on olnud üks meie prioriteete juba viimased seitse aastat. Mitmed meie kolleegid on rahvusvaheliste erialaorganisatsioonide ja ajakirjade toimetuskolleegiumide aktiivsed liikmed ning räägivad valdkonna arengus kaasa ka rahvusvahelisel tasemel. Ka ülikoolis tervikuna peetakse haridusteaduse edendamist tähtsaks. Lisaks oleme Euroopa Liidu struktuurifondide toel tugevdanud oma uurimisrühmi, kaasanud välisteadlasi ja tõhustanud doktoriõpet,“ rääkis ta.

Maailma üht tuntumat ülikoolide edetabelit „QS World University Rankings“ koostav konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS) on alates 2011. aastast seadnud ülikoole pingeritta ka üksikute erialade kaupa kokku 51 alal. 

Pingeridade koostamisel võtab QS arvesse ülikooli mainet eriala teadlaste ja tööandjate seas ning andmebaasist Scopus pärit bibliomeetrilisi näitajaid. Näitajate osakaalud varieeruvad erialade kaupa – mõnel erialal, näiteks kunstis ja disainis, arvestatakse vaid maineuuringu tulemusi, suurema publitseerimismahuga reaalaladel on aga kaalukama mõjuga bibliomeetria.

Kommentaarid puuduvad