Startupi Certific käima tõmmanud Liis Narusk: kiirtest võimaldab avada olulist osa ühiskonnast

uudised.ee

Taavet Hinrikuse ja Liis Naruski ning nende Briti partneri Jack Kreindleri idufirma Certific toob koduste koroonatestide teenuse esialgu välja Suurbritannias ja loodab peagi laieneda ka Eestisse. Paraku suhtub Eesti valitsus uutesse lahendustesse skeptiliselt ning see muudab siinmail koroonavastase võitluse keerukamaks, rääkis eile õhtul eetris olnud "Laser". 

Antigeeni kiirtesti puhul võetakse proov täpselt samamoodi kui traditsiooniline koroonatesti puhul ehk proov võetakse pulgaga ninaneelust. Ainsaks erinevuseks on, et kui tavalise testi puhul on vastus teada alles järgmisel päeval, siis kiirtesti puhul ilmneb tulemus kohe. 

Nii saab praegu igaüks näiteks Tallinna Lennujaamas enne reisi 49 euro eest end kiirelt testida. Tuleb välja, et tegelikult on kiirtestid aga palju odavamad.

“Need maksavad umbes 5-6 eurot ja lähevad veelgi odavamaks,” on Eestis kodust kiirtestimist sertifitseeriva startupi Certificu looja Liis Narusk veendunud.

Just kiire ja regulaarne testimine on teadlaste sõnul äärmiselt oluline, et pandeemiale piir panna. Nii oleksid kiirtestid näiteks heaks võimaluseks koolid avatuna hoida. Kui koolipäeva alguses kõik lapsed ära testida, saab nakkusohtlikud õpilased teistest koheselt ka eraldada ja mingit vajadust distantsõppel olla ei oleks. 

Maailm ei saa enam kunagi olema samasugune nagu ta oli enne koroonapandeemia algust. Sestap olekski Naruski sõnul naiivne vaid vaktsiinidele lootma jääda. "Tulevad järgmised tüved ja ka pandeemiad ning me peame valmis olema. Testimine jääb alati teemaks."

Vaata täispikka intervjuud videost.

Täispikka saadet näed TV3Play'st!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11464613[/embed]

Kommentaarid puuduvad