Kiik: nakatumise kasvutrend on aeglustumas

uudised.ee

Töö- ja terviseminister Tanel Kiik märkis neljapäeval riigikogu ees, et praegu on Eesti koroonaviiruse osas jätkuvalt kasvutrendis, küll aga on see iseenesest aeglustumas.

Rääkides nädalate lõikes haigusjuhtude lisandumisest ütles Kiik, et ka see jääb kahjuks jätkuvalt tõusutrendi poole. Eesmärk on see, et alates märtsi teisest poolest numbrid hakkaksid langema. „Eestis on üle riigi viiruse ulatuslik levik, siin pole üldse küsimust,“ tõdes minister.

"Langus saabub siis, kui me läheme allapoole seda punast joont ehk nakatumiskordaja langeb allapoole ühte, kuid seni me ei ole seda kahjuks kogu veebruari ja märtsi jooksul suutnud," ütles Kiik. 

Minister tõi ka välja, et COVID-19 kriisi teine pool on toetused inimestele, kes on sattunud kriisis raskustesse ja tõi näiteks töötasu jätkutoetuse. „Kui me kehtestame mingeid piiranguid mingitele sektoritele, majandusharudele, siis me tagame, et selles valdkonnas töötavate inimeste sissetulek ei lange ja nende tööhõive ei lange,“ rääkis minister. 

Kiik märkis veel, et töötute arv on tõusnud ligi 60 000-ni 12 kuu jooksul ja teada on, et see tõusutrend praegu alles jätkub. 

Kiik peatus ka lisaeelarve koostamisel, sest lisaressurssi on vaja tervishoiuvaldkonnale testide tegemiseks ja vaktsiinide tarnimiseks. Samuti on kasvanud haigushüvitiste kasvanud vajadus. Täiendavalt on tervishoiuvaldkonnas oluline saada ressurssi juurde COVID-19 osakonnas töötavatele arstidele-õdedele ja tervishoiutöötajatele ning ka lisapersonali kaasamiseks.

Rääkides vaktsineerimisest ütles Kiik, et teise kvartali jooksul on võimalus tagada juba vähemalt ühe doosiga vaktsineeritus kõigile elanikele, kes seda soovivad ja keskenduda siis suvekuudel üha rohkem teise doosiga kaitse pakkumisele.

Ta tõi välja, et praeguse seisuga on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud kokku umbes 8,6 protsenti elanikkonnast, täpsemalt neist umbes viis protsenti on saanud ühe doosi ja kahe doosiga on vaktsineeritud 3,6 protsenti. Selle näitajaga oleme Euroopa Liidus viiendal-kuuendal kohal, ütles Kiik. 

Kommentaarid puuduvad