Vabade ametikohtade arv langes neljandas kvartalis 16 protsenti

uudised.ee

Statistikaameti andmetel oli eelmise aasta neljandas kvartalis Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides 8707 vaba ametikohta, mis on 16 protsenti vähem kui aasta enne seda samal ajal.

Tööandja algatusel lahkus ametist enam kui 7000 inimest.

Vabade ja hõivatud ametikohtade koguarv oli 604 046, millest suurima osa moodustasid töötleva tööstuse, kaubanduse ja hariduse tegevusalad. Vabu ametikohti oli kõige rohkem 1186 töötlevas tööstuses, 1181 hariduses ning 1133 hulgi- ja jaekaubanduse tegevusaladel, teatas statistikaamet.

Statistikaameti analüütiku Argo Tarkiaineni sõnul moodustasid vabad ametikohad sarnaselt eelmise aasta kolmanda kvartaliga ka neljandas kvartalis ametikohtade koguarvust 1,4 protsenti. Kõikidest vabadest ametikohtadest 40 protsenti olid avalikus sektoris.

"Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli avaliku halduse ja riigikaitse ning finants- ja kindlustustegevuse tegevusaladel ning madalaim ehituse tegevusalal," ütles ta.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid 76 protsendiga Harju maakonnas, sealhulgas 66 protsenti Tallinnas, järgnesid 7,5 protsendiga Tartu ja 6,3 protsendiga Ida-Viru maakond. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju ning Ida-Viru maakonnas ning madalaim Hiiu maakonnas.

Neljandas kvartalis võeti tööle 37 503 ja töölt lahkus 44 123 inimest. Tööjõu liikumist iseloomustav tööle võetud ja töölt lahkunute summa ehk tööjõu käive vähenes 2019. aasta neljanda kvartaliga võrreldes 31 protsenti.

"Tööle võetud ning ka töölt lahkunud inimeste arvu poolest olid eesotsas hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ning ehituse tegevusalad. Tööandja algatusel lahkus ametist 7131 töötajat, mis moodustas 16 protsenti kõigist töölt lahkunutest," lisas Tarkiainen.

Kommentaarid puuduvad