Sikkut: lastega seksuaalsuhetes täiskasvanuid peab seadusega takistama

uudised.ee

Sotsiaaldemokraadid algatasid esmaspäeval riigikogus karistusseadustiku muutmise, mis tõstab seksuaalse enesemääramise vanusepiiri 14. aastalt 16. eluaastale, kuid ei piira noorte omavahelisi seksuaalsuhteid, nagu on kirjas ka roheliste ettepanekus, mis kogus rahvaalgatuse keskkonnas rohkem kui 5000 allkirja, vahendab BNS.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu sätestab, et "täisealise isiku poolt noorema kui 16-aastase isikuga suguühendusse astumise või muu sugulise iseloomuga teo toimepanemise eest, välja arvatud juhul, kui täisealise ja alaealise vanusevahe on kuni neli aastat - karistatakse kuni viieaastase vangistusega."

"Meie eesmärk on kaitsta alaealisi seksuaalse kuritarvitamise eest. Eesti naaberriikidest on seksuaalse enesemääramise piir seatud 16. eluaastale näiteks Soomes, Lätis ja Leedus. Eapiiri tõstmist on korduvalt arutatud ka Eestis ja meil toetavad seda lastekaitsjad, vägivalla ohvreid aitavad arstid ja psühholoogid," märkis Sikkut. "On väga kahju, et need reaktsioonid järgnevad avalikele juhtumitele, aga praegu on avanemas aken, kus nii koalitsiooni- kui ka opositsioonierakonnad on näidanud üles valmidust minna edasi enesemääramise vanuse tõstmisega." 

Sikkuti sõnul seadusemuudatused iseenesest hoiakuid ei muuda. "Seega on vältimatult vajalik muuta seksuaalharidus laialt kättesaadavaks. Kõrvalseisjad, kahtlustajaid ja märkajad peavad mõistma oma vastutust laste kaitsmisel. Samuti ei tohi ühiskondlikud hoiakud veeretada vastutust lastele ega süüdistada ohvrit," lisas ta.

Kommentaarid puuduvad