Vikerraadio e-etteütlusel osales rohkem kui 10 000 inimest

uudised.ee

Esmaspäeval toimus 14. korda Vikerraadio e-etteütluse võistlus – poole tunni jooksul jõudis toimetuseni 10 050 etteütlust, mis on e-etteütluse rekord läbi aastate, vahendab BNS.

Kõige kiiremad ja korrektsemad etteütluse kirjutajad Vikerraadio kodulehel olid üldvõitja, täiskasvanute kategoorias Liisa-Andra Lohu, õpilaste kategoorias Ingrid Alla Hugo Treffneri gümnaasiumist, filoloogide kategoorias Kais Allkivi-Metsoja, muu emakeelega kategoorias Sandra Nahkur ja välismaal elavate eestlaste kategoorias Merike Saarmann ning parim nutiseadmega kirjutaja on Irja Toots. 

Ka tänavu pakuti osalemisvõimalust vaegkuuljatele: kui raadiokuulajateni jõudis etteütlus Vikerraadio toimetaja Kaja Kärneri poolt loetuna, siis vaegkuuljad said ERR.ee portaalis etteütluse teksti lugeda video vahendusel Eesti Rahvusringhäälingu uudistetoimetaja Erle Loonurme huultelt. Vaegkuuljate kategooria võitja on Olav Kruus.

E-etteütlus lõi osalejate arvuga tänavu rekordi – kokku saadeti ära 10 050 etteütlust – varasem rekord oli 7969. Etteütlusel lõid kaasa nii alla kümne aastased kui ka vanemad kui 90-aastased osalejad. Täiesti korrektseid etteütlusi jõudis Vikerraadio toimetusse 75, väga palju oli ühe kuni kahe veaga tekste. 

„Enam kui pooled kirjutasid valesti sõna “refleksioon” ja panid üleliigse koma esimesse lausesse sõna “juubilar” järele. Veel eksiti Wiedemanni nime kirjutamisel, viimases lauses jäeti üks järellisandi koma panemata ja valesti kirjutati ka sõna “nii-öelda”,“ kommenteeris e-etteütluse meeskonnaliige, Eesti Keele Instituudi juhtivkeelekorraldaja Peeter Päll.
 
Etteütluse tulemuste leheküljel https://etteytlus.err.ee/tulemused/ saab oma e-etteütlust näha, samuti on võimalik tekst tellida enda e-posti aadressile. Kell 14.05 algavas Vikerraadio saates selgitatakse tänavune tekst üksipulgi lahti, Kaja Kärneri külalisteks on Keeleameti peaekspert Killu Mei ning Tallinna ja Tartu ülikoolis eesti kirjandust uuriv ja õpetav Joosep Susi.

E-etteütluses osalesid tänavu aktiivselt ka koolid üle Eesti. Kõige rohkem saadeti etteütluse tekste, lausa üle 200, Nõo Reaalgümnaasiumist ja Tartu Jaan Poska Gümnaasiumist. Korraldajad toovad eraldi välja ka koolid, kus oli rohkem kui 70 osalejat: Nõo Reaalgümnaasium, Tartu Jaan Poska gümnaasium,Tallinna 21. kool, Gustav Adolfi gümnaasium, Jõgevamaa gümnaasium, Võru gümnaasium, Tartu Ülikool, Tallinna Reaalkool ja Väike-Maarja gümnaasium.

Kommentaarid puuduvad