Vaata siit! Psühholoog soovitab, kuidas kodus istudes oma vaimset tervist hoida

uudised.ee

Viimase aasta jooksul, mil maailma laastab koroonapandeemia, on teravalt esile kerkinud ka vaimne heaolu. Sellest, kuidas "uues maailmas" toime tulla ja oma vaimse tervise eest hoolitseda rääkis Star FM-i hommikuprogrammis psühholoogiateadlane Kelli Lehto.

Maailma valdab üleüldine seisak, inimesed on mures enda ja lähedaste tervise pärast ning stressi tekitab ka teadmatus tuleviku ees. Kõik see on oma jälje jätnud meie sisemaailmale, mida kinnitab ka Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu neuropsühhiaatrilise geneetika kaasprofessor Kelli Lehto. "Muretsemiseks on põhjuseid palju," nendib Lehto, kuid julgustab inimesi vaimse tervise probleemide ilmnemisel vaatama otsa oma elustiilile ning kui sellest pole abi, siis pöörduma spetsialisti poole.

Koroonaviiruse laialdase leviku tõttu on ümber korraldatud nii töine kui kodune elu. Lapsed on distantsõppel ja vanematel on muu hulgas kanda ka õpetajaroll. "Vanemad on distantsõppel tähele pannud, et koroona-aasta järel on nende süütenöör lühemaks jäänud," räägib psühholoog.

Kuidas oma igapäevaeluga toime tulla?

Lehto sõnul on nõuanded tegelikult üsna lihtsad. "Loo kindel päevakava, millest kinni pidada," soovitab ta ja lisab, et rutiini peab kuuluma ka liikumine. See on vaimse tervise puhul väga oluline. Viibimine õues on hädavajalik.

Vaimsele tervisele peaks rohkem tähelepanu pöörama eriti siis kui õhtuti on raske uinuda, sest peas on muremõtted. Samuti juhul kui hommikul läheb uni ära enne äratuskella. Siis on aeg midagi muuta. Praegune kodudesse lukustatud aeg võib tegelikult rohkem pakkuda võimalusi meeldivate asjadega tegelemiseks. 

Lehto soovitab tutvuda ka peaasi.ee poolt korraldatud vitamiinikampaaniaga, milles võetakse fookusesse viis vaimse tervise vitamiini, mis aitavad inimestel tasakaalu hoida. Vitamiini kuur kestab kokku 5 nädalat. Igal nädalal võetakse fookusesse üks vaimse tervise vitamiini komponentidest ning jagatakse soovitusi, kuidas vaimse tervise tasakaalu parandada. Samuti kõigil on võimalus vaimse tervise vitamiinide taset Peaasi.ee veebis testida, tee seda SIIN!

Ühtlasi alustas Tartu Ülikooli Eesti geenivaramu maailmas ainulaadset teadusuuringut, et tuua geenidoonorite abiga selgust vaimse tervise probleemide tekkepõhjustesse. Samuti loovad uuringu tulemused aluse personaalmeditsiini lahenduste arendamiseks vaimse tervise valdkonnas. Vaata lähemalt SIIT!

Kuula täispikka Star FM-i intervjuud SIIT!

Kommentaarid puuduvad