Kuidas leida uut tööd? Personalitöö spetsialist Ketlin Kasak soovitab: pane kirja 100 asja, milles oled hea

uudised.ee

Raadio Star FM hommikuprogrammis helistati personalitöö spetsialistile Ketlin Kasakule ja arutati, kuidas kriisi- ja koroonaajastul meeskonda hoida ja vaimselt toetada. Ketlin Kasak on värbamisfirma Human Resources Solutionsi juht ning ta on kirjutanud raamatu “Kuidas värvata ja hoida parimaid inimesi?”. 

Koroonakriis on juba aastaks tuhanded inimesed kodukontoritesse aheldanud, mis võib olla vaimselt äärmiselt kurnav ja frustreeriv, sest puudub vahetu kontakt kaaskolleegidega. "Esimese vastutuse võtavad ikkagi juhid - inimestega tuleb suhelda ja rääkida, te peate olema kindlad, et inimesed ei ole üksi kodus stressis. Juhid peavad tegema esimese sammu ja ka juhid ise ei tohi jääda üksi. Tuleb hakkama saada iseendaga. Tehke palun virtuaalseid koosolekuid ja tuleb rääkida individuaalselt," jagab Ketlin soovitusi. "Mina arvan, et igasugused ühised tegevused aitavad väga kaasa sellele. Kõik mängud, koosolekud töötavad väga hästi."

Kas juhid peaksid olema ka kursis oma töötajate koduste probleemidega? "Ma ütleksin, et oluline on tasakaal, aga juhid peaksid kindlasti olema kursis inimese kui tervikuga. Ma ei ütle, et juhid peavad minema elama inimeste isiklikku elu. Küll aga peab juht küsima küsimusi ja saama aru, mis olukorras inimene on. See on juba teraapiline vorm, kui inimene saab oma mure ära rääkida. Tuleb olla kindlasti kursis ja saada aru, mis inimese hinges toimub," on Ketlin kindel.

Koroonakriisi tõttu on väga paljud kaotanud töö või rahulolematud oma hetkesega. Kuidas võimalikult kiiresti uuesti jalad alla saada? "Kui me vaatame tööandjate poole pealt - inimesi on justkui terve meri, keda võtta, aga nii see päris pole. Vaadates töötaja poole pealt - inimesed on paanikas. Nad tahavad igale poole, peaasi, et saaks tööle. Number üks, mida peab kohe tegema sellises olukorras: kui sa ei ole kindel oma dokumentide loomises, räägi kõikide tuttavatega, perekonnaliikmetega oma probleemidest. Ärge jääge üksi, on aeg julgus kokku võtta! Tuleb võidelda ja võimalikult palju rääkida. Kui aga raha ja sääste on, siis ma soovitan veel rohkem julgus kokku võtta ja teha video CV," soovitab Katlin. 

Mida teha aga siis, kui sul puudub enesekindlus ja teadmine, mida sa oma eluga teha tahaksid? "Pane kirja sada asja, milles sa oled hea. Sellega saab igaüks hakkama. See on mõeldud inimese enesekindluse tõstmiseks. Nii paljud inimesed ei julge panna kirja, mida nad oskavad, sest nad häbenevad oma tarkust. Ei tohi! See harjutus aitab sul aru saada, mida sulle meeldib teha ja üldiselt ollakse selles ka hea. Kindlasti pange kirja ka oma hobid," soovitab Katlin soojalt ja lisab, et äärmiselt tuleb kasuks ka soovitajate üles otsimine ja nende kontaktide andmine potentsiaalsetele tööandjatele, olgu selleks siis eelnevad kolleegid, juhid, pereliikmed või sõbrad.

Kuula intervjuud raadio Star FM hommikuprogrammist järgi siit!

Kommentaarid puuduvad