Eesti 200 nõuab valitsuselt kiiret metsaraie vähendamist

uudised.ee

Erakond Eesti 200 leiab, et metsadele langev raiesurve on ületamas looduse ja kogukondade taluvuspiiri ning nõuab asjakohasele rahvaalgatusele allkirju kogudes valitsuselt raiesurve vähendamist läbi dividendi eesmärkide seadmisest loobumise, vahendab BNS.

Mets on tähtis osa eestlaste identiteedist ja mets vajab täna kaitset, teatas Eesti 200 esindaja. Ta lisas, et raiesurve Eesti metsades on ületamas looduse ja kogukondade taluvuspiiri. Erakond Eesti 200 vormistas rahvaalgatus.ee platvormil riigikogule pöördumise, mille eesmärk on nõuda valitsuselt raiesurve kiiret vähendamist.

Pool kogu Eesti metsast on Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) hallata ja RMK-le püstitavad ülesanded poliitikute poolt valitud nõukogu liikmed. Seega oleme olukorras, kus riigikogu poliitikud läbi riigieelarves seadustatud RMK dividendi eesmärgi seadmise nõuavad Eesti metsade liigset majandamist, jätmata piisavalt ruumi elurikkusele ja rekreatsiooni aladele.

Selleks, et ei realiseeruks plaan populaarsete puhkemetsade raiumiseks, nõuab Eesti 200 valitsuselt ja riigikogult raiesurve kohest vähendamist. Allakirjutanute hinnangul saab raiesurvet kõige efektiivsemalt vähendada omaniku ootuse muutmisega. Valitsuse lubadused ja seatud eesmärgid ei tohi jääda vaid tühjadeks sõnadeks.

Eesti 200 teeb valitsusele ja riigikogule ettepaneku loobuda RMK-le dividendi eesmärkide seadmisest. 
Nii saavub olukorra, kus koolitatud metsamehed saavad teha metsa majanduslikke otsuseid parimal moel ja arvestades elurikkuse ning inimeste sooviga veeta aega looduses. Metsa tuleb majandada moel, mis kõige paremini puitu väärindab. Mets ei tohi olla riigieelarve aukude lappimise allikaks, leiab Eesti 200.

“Jätkusuutmatu metsamajandamise tagajärjel tekitatud probleemide lahendamist ei saa meie jätta laste õlule. Me ei tohi minna ajalukku kui põlvkond, kes pärandab järeltulijatele elamiskõlbmatu riigi,” leiab Eesti 200.

Kommentaarid puuduvad