Ossinovski: 80+ vanuses peaksid lähinädalatel saama vaktsineeritud

uudised.ee

Sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski kutsus neljapäeval riigikogus peaminister Kaja Kallast ja kogu valitsust korraldama vaktsineerimine ümber nii, et lähinädalatel saaksid 80+ vanuses inimesed oma vaktsiinidoosid kätte, mis on otseselt ka ühiskonna avamise huvides, vahendab BNS.

"Kogu Euroopas on absoluutne prioriteet 80+ inimeste vaktsiiniga hõlmatus, sest selles vanuserühmas kasvab hüppeliselt nii haiglaravi vajaduse kui suremuse risk," ütles Ossinovski. "Kui Põhjamaades on vaktsineeritud üle 90 protsendi 80+ inimestest, siis Eestis vaid 45 protsenti."

"Samas jõudis Eesti sel nädalal „hõbemedalini“ 50–59-aastaste vaktsineeritute poolest, kuigi selles earühmas on suremuse risk nullilähedane ja haiglasse sattumise risk üheksa korda väiksem kui 80+ puhul," lisas ta.

"Me deklareerime, et eakad inimesed on vaktsineerimise absoluutne prioriteet, aga vaktsiinidoosid lähevad mujale. See on ju totaalne korralagedus. Ja see ei ole akadeemiline arutelu - inimesed surevad selliste otsuste tulemusena,“ rääkis Ossinovski. „Ei saa olla niimoodi, et 60–69-aastaste rühmas on meil rohkem vaktsineeritud kui 80+ rühmas. Me oleme võimelised selle asja ära lahendama paari nädalaga ära lahendama ja tagama, et need 30 000 inimest oleksid vaktsiiniga hõlmatud.“

„Kaitseme oma kõige haavatavamad inimesed ära, anname tervishoiutöötajatele hõlpu, hoiame ära asjatud surmad ja inimlikud kannatused,“ kinnitas Ossinovski.

Tema sõnul on vaktsineerimise korraldus koos õige hõlmatusega kõige olulisem klots ühiskonna avamise strateegias, mis peab tagama, et pärast piiranguid leevendamist ei hakkaks haiglaravi vajadus jälle hüppeliselt kasvama.

Kommentaarid puuduvad