Altkäemaksu võtnud tolliametnik sai šokivangistuse 

uudised.ee

Pärnu maakohus kinnitas karistusleppe, mille kohaselt sai altkäemaksu võtnud tolliametnik šokivangistuse.

Oma ametiseisundit kuritarvitanud 45-aastane ametnik sai nelja aasta pikkuse vangistuse, millest tal tuleb kohe ära kanda kaks kuud ning ülejäänud osa karistusest jäi tal kanda tingimisi nelja-aastase katseajaga.

Altkäemaksu andmise eest mõistis kohus tollimaakleri teenust pakkunud 46-aastasele mehele kolme aasta pikkuse vangistuse, millest tuleb kohe ära kanda kaks kuud ning ülejäänud karistus jäi talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Mõlemad mehed peeti kahtlustatavana kinni veebruaris ning võeti siis vahi alla. Eelvangistuses viibitud aeg arvestatakse karistuse hulka, seega on suurem osa ära kandmisele määratud vangistusest praeguseks kantud.

Süüdistuse järgi küsis 45-aastane tolliametnik altkäemaksu vastutasuks võimaluse eest vältida tolliprotseduuriga seotud ajakulu. Süüdistuse sai ka altkäemaksu andnud 46-aastane mees, kes kaubavedajatele tolliga seotud asjaajamise teenust pakkus.

"Lihtsustatult võib öelda, et ametnik võimaldas ühel tolliagendil oma kliente tollikontrollist ja sellega seotud ajakulust vabaks osta. Teadupärast on aeg ärimaailmas kallis vara ning selline ebaseaduslik tegevus andis altkäemaksu andnud vahendajale märkimisväärse konkurentsieelise," selgitas Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe. "Laiemalt vaadates oli tolliametniku tegevus ohtlik, sest tänu altkäemaksule ta ei kontrollinud veoseid ning avas sellega tee väga erinevateks kuritarvitamisteks."

Uurimine tuvastas kahe süüdistatava vahel nelja aasta jooksul üle 30 tehingu. "Tuvastasime üle 7000 euro kuritegelikul teel saadud tulu, mis kohtuotsusega altkäemaksu võtjalt välja mõisteti ja tuleb nüüd kanda riigituludesse," ütles prokurör.

Kaitsepolitsei Lääne osakonna direktor Veiko Germann peab tollikorruptsiooni kõrvaldamist oluliseks ka julgeolekuriskide maandamisel. "Tõhus kontroll tollis peab mõjuma juba ette heidutavalt kurjade kavatsustega isikutele ja rühmitistele," märkis ta.

Germann lisas, et praegusel juhul liikus kaup Venemaalt Eestisse ja siit edasi mitmesse Euroopa Liidu riiki.

Kriminaalasja uuris kaitsepolitsei ja uurimist juhtis Lääne ringkonnaprokuratuur. 

Kommentaarid puuduvad